Kleine verschuiving marktverdeling zorgverzekeraars

In de afgelopen jaren is er sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006, nog maar weinig veranderd in de marktverdeling van zorgverzekeraars in Nederland. De vier grootste verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben sinds de invoering van het zorgstelsel slechts 3 procent ingeleverd: van 91 naar 88 procent.
Vier grootste zorgverzekeraars hebben ruim 88 procent van alle verzekerden

Vier grootste zorgverzekeraars hebben ruim 88 procent van alle verzekerden

Nog altijd hebben de vier grote zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis de grootste groep verzekerden. Zorgwijzer.nl meldt dat deze vier concerns ruim 88 procent van de verzekerden als klant hebben. Dat verschilt maar weinig ten opzichte van de invoering van het huidige stelsel in 2006, toen lag dit percentage op 91 procent. Het Nederlandse zorgstelsel kent op die moment 9 verschillende concerns die allen een of meerdere zelfstandige zorgverzekeraars en volmachten hebben. Nederlanders kunnen vandaag de dag kiezen uit ruim 50 zorgverzekeraars. Dit aantal is de laatste jaren wel ingekort, dit heeft te maken met regels van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) en kostenbesparing.

Marktaandeel per zorgverzekeraar
De vijf kleinere concerns winnen langzaam aan marktaandeel, maar lopen nog altijd flink achter op de vier grote zorgverzekeraars. Afgelopen jaar zijn er ruim 1 miljoen Nederlanders gewisseld van zorgverzekeraar, wat logischerwijs resulteert in een verschuiving van marktaandelen. Zorgwijzer.nl heeft via een handige infographic de marktaandelen per concern weergegeven.

Infographic marktverdeling zorgverzekeraars 2017 Bron: ZorgWijzer.nl

Zoals uit de infographic valt op te maken is Achmea nog altijd het grootste concern met 30,4 procent van alle verzekerden. Toch heeft de zorgverzekeraar ten opzichte van het jaar ervoor 0,8 procent moeten inleveren. Het tweede grootste concern VGZ heeft ook 0,7 procent marktaandeel moeten inleveren en komt uit op 24 procent. Zorgverzekeraar CZ wist het marktaandeel met 0,3 procent te vergroten naar 20,8 procent. Menzis en DSW wisten eind vorig jaar de meeste nieuwe verzekerden te verwelkomen. Beide concerns realiseerden een stijging van het marktaandeel met respectievelijk 0,7 en 0,4 procent.

Minder zorgverzekeraars
Sinds een aantal jaren neemt de keuze voor verzekerden voor een nieuwe zorgverzekeraar af. Er zijn dit jaar nog ruim 50 zorgverzekeraars waar uit gekozen kan worden. Dat heeft enerzijds met de regels van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) te maken, die stelt dat er een aantoonbaar verschil moete zijn tussen twee zorgverzekeraars met dezelfde ‘eigenaar’, anderzijds met kostenbesparing. Zorgverzekeraar VGZ gaat op termijn stoppen met al diens volmachtenverzekeraars. In 2017 verdwijnt bijvoorbeeld Turien & Co en Caresco als VGZ volmacht. Deze zijn met name bekend van Promovendum, National Academic en Besured. Tenzij deze verzekeraars een nieuwe risicodrager vinden. Anders houden deze verzekeraars op met bestaan.

Ondanks dat er steeds minder zorgverzekeraars bijkomen, gaat Zorgeloos Care in 2017 toch proberen te starten met een nieuwe zorgverzekering. Inmiddels hebben meer dan 13.000 Nederlanders aangegeven interesse te hebben in deze nieuwe zorgverzekeraar. Zorgeloos Care gaat vanaf 2017 toetreden tot de zorgverzekeringenmarkt onder het moto: zorg boven geld.

Gepubliceerd op 8 juni 2016 om 10:08 uur in de categorie zorgverzekering.