Liever geen deuk in je relatie door autoschade? Check je autoverzekering!

Partners die door autoschade liever geen deuk in de relatie hebben, kunnen maar beter zorgen voor een goede autoverzekering. Ruim 17 procent van de autoschades zorgt namelijk voor een deuk in de relatie. Veel bestuurders denken daarnaast verzekerd te zijn voor schade terwijl dit niet altijd het geval is.
Autoschade kan nog weleens leiden tot deuk in relatie

Autoschade kan nog weleens leiden tot deuk in relatie

Het kan iedereen overkomen; een paaltje over het hoofd zien of net met de velg langs een stoeprand. Wat dat betreft zit een ongeluk in een klein hoekje. Onderzoek door de ANWB autoverzekering heeft uitgewezen dat dertig procent van de koppels meelevend is na een auto-ongeluk. Toch zorgt autoschade bij stellen ook voor een deuk in de relatie. 17 procent van de autoschades zorgt voor teleurstelling, irritatie of zelfs boosheid bij de partner. Uit het onderzoek bleek tevens dat veel verzekerden denken dat de autoschade valt onder de dekking van de autoverzekering, terwijl dit niet zo is.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Wie liever geen deuk in zijn relatie oploopt, kan dan ook maar beter zorgen voor een goede autoverzekering. Overigens blijken vrouwen vaker boos of geïrriteerd dan mannen: 9 procent tegenover 6 procent. Mannen zijn daarentegen vaker teleurgesteld: 12 procent tegenover 8 procent. Wellicht dat mannen vaker minder boos zijn omdat vrouwen vaker een autoschade verzwijgen. Eén op de twintig vrouwen verzwijgt namelijk weleens een autoschade.

Top 5 autoschades

Uit de enquête van de ANWB onder 1.000 respondenten blijkt dat ruim 83 procent van de stellen weleens te maken heeft gehad met autoschades. De top vijf meest voorkomende schades:

Voorkom deuk in je relatie en sluit een goede autoverzekering af!

1. Lakschade (58%)
2. Deukschade (58%)
3. Ruitschade (28%)
4. Kapotte band of velg (17%)
5. Kapotte bumper (16%)


In elke categorie scoren mannen vaker schade dan vrouwen. Daarbij geven mannen ook iets meer uit aan garagekosten dan vrouwen.

Dekking autoverzekering

Bijna de helft van autorijders met een WA-autoverzekering heeft geen geld achter de hand voor wanneer zij schade hebben met hun eigen auto, zo blijkt uit het onderzoek. De WA-autoverzekering dekt wel schade aan de auto van de tegenpartij, maar niet van de eigen auto. Een kwart van de ondervraagden gaat er ten onrechte vanuit dat de autoverzekering deze schade dekt. Daarnaast heeft nog eens kwart van deze groep geen financiële ruimte om hier rekening mee te houden.

Naast dat het een autoschade erg vervelend is, is het wel van belang goed verzekerd de weg op te gaan. Veel mensen denken namelijk voor schade verzekerd te zijn terwijl dit niet zo is. De WA-plus (beperkt casco) autoverzekering dekt vaak geen lak- en deukschades. Deze autoschades worden alleen vergoedt bij een allrisk (volledig casco) verzekering. Wie liever geen deuk in zijn relatie wenst, sluit dan ook maar beter een goede autoverzekering af!

Meer weten over wat voor invloed schade heeft op je autoverzekering? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Gepubliceerd op 3 november 2015 om 12:37 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 10 november 2015 om 14:54 uur.