Hoe kies ik de juiste dekking voor mijn autoverzekering?

De dekking is een belangrijk onderdeel van de autoverzekering. Toch wil je niet te veel betalen, maar wel goed verzekerd zijn. De leeftijd van de auto bepaalt voor een groot deel de dekkingskeuze. Daarnaast zijn er nog andere punten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste dekking.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk vooraf de juiste dekking te kiezen. Maar welke dekking moet ik nu eigenlijk kiezen? De leeftijd van de auto bepaalt voor een groot deel de keuze van de dekking. Daarnaast ook de waarde van de auto, het rijgedrag en het eventuele risico dat je zelf wilt en kunt dragen in geval van schade. Het is in ieder geval van belang te bepalen waar je voor verzekerd wilt zijn. De autoverzekering heeft doorgaans drie soorten dekkingen:


Dekkingen autoverzekering

 • WA-autoverzekering
  In Nederland is de WA-autoverzekering (wettelijke aansprakelijkheid) de minimale dekking die je moet hebben. Deze dekking vergoedt in principe alleen de schade die je aanricht aan anderen of de spullen van anderen. Bij een aanrijding vergoedt de WA-dekking de schade die je aan de andere auto hebt veroorzaakt. Schade aan je eigen auto moet je zelf betalen.
 • WA-plus autoverzekering
  Een iets uitgebreidere dekking dan de WA-dekking is de WA-plus (beperkt casco) dekking. Hier wordt eventuele schade aan je eigen auto vergoed wanneer de oorzaak specifiek in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Hierbij kun je denken aan diefstal, inbraak en ruit-, brand- of stormschade. Schade aan de auto door eigen schuld wordt echter niet vergoed.
 • Allrisk autoverzekering
  De allrisk dekking is de meest uitgebreide autoverzekering. Bovenop de schade die wordt vergoed bij de WA- en WA-plus dekking, wordt bij de allrisk autoverzekering ook de schade vergoed die je aan je eigen auto veroorzaakt. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook schade door vandalisme vergoed. Schade die opzettelijk of onder invloed van drank of drugs wordt veroorzaakt wordt niet vergoed.

Welke dekking je kiest heeft gevolgen voor de premie van de autoverzekering. Meestal geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Aangezien de premie van een allrisk autoverzekering vaak hoger is dan WA of WA-plus, is deze dekking alleen aan te raden bij auto’s die vrij nieuw zijn of  nog veel waard zijn.


Leeftijd auto
Voor het bepalen van de juiste dekking wordt vaak gekeken naar de leeftijd van de auto. Nieuwe auto’s worden vaak uitgebreid verzekerd met de allrisk dekking. Oudere auto’s worden vaak nog verzekerd met een WA- of WA-plus dekking. De auto is namelijk minder waard geworden en daardoor is een hogere premie vaak zonde van het geld. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

 • Leeftijd van de auto vanaf 10 jaar: WA-dekking is hier vaak de beste keuze, je auto is namelijk al ouder en de waarde is al flink gedaald. Daarnaast betaal je minder premie en ben je verzekerd voor schade die je aan de tegenpartij hebt veroorzaakt.
 • Leeftijd van de auto van 6 t/m 9 jaar: WA-plus dekking is hier vaak de beste keuze, je auto is nog geen 10 jaar oud maar de dagwaarde is wel al flink gedaald. De premie voor de allrisk dekking staat niet meer in verhouding tot de dagwaarde van de auto. Toch wil je nog wel verzekerd voor schades, zoals brand, diefstal, ruitschade, aanrijding met dieren of stormschade.
 • Leeftijd van de auto t/m 5 jaar: Allrisk dekking is hier vaak de beste keuze, je auto is nog vrij nieuw en dus nog veel waard. Als je een grote schade rijdt, wil je dat waarschijnlijk kunnen laten herstellen zonder alles zelf te betalen. Schade aan de auto die je zelf hebt veroorzaakt wordt met deze uitgebreide dekking ook vergoed.

De leeftijd van de auto is manier om de dekking voor je auto te kiezen, maar zijn slechts richtlijnen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook kijken naar het rijgedrag en de waarde van je auto. Beide factoren zullen namelijk ook voor een groot deel bepalen welke dekking jij het beste kunt kiezen.


Rijgedrag
Het kan zijn dat je de auto maar slechts voor kleine ritjes gebruikt of zelfs alleen in het weekend. Daarnaast kun je de auto gebruiken voor woon-werkverkeer. Het risico dat je bijvoorbeeld schade rijdt is bij weinig gebruik is een stuk lager dan bij dagelijks gebruik. Naast leeftijd kun je dus ook kijken naar het risico dat je loopt. Wanneer de kans kleiner is dat je schade rijdt, kun je kiezen voor een minder uitgebreide dekking. Zit je dagelijks op de weg? Dan is het wellicht verstandiger te kiezen voor een uitgebreidere dekking.

Waarde auto
Ook de waarde van de auto is belangrijk bij het kiezen van de dekking. De leeftijd zegt namelijk niet alles over de waarde van je auto. Stel dat je auto vijf jaar oud is, maar nog een flinke waarde bezit. Dan is het wellicht verstandig om de allrisk dekking aan te houden. De auto kan dus al wat ouder zijn, maar nog wel steeds een hoge dagwaarde hebben. Bij een allrisk dekking wordt schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt vergoed. Bij een duurdere auto zijn de schadekosten altijd hoger dan bij een auto die een lagere dagwaarde heeft.

Aantal schadevrije jaren
Verzekerden die veel schadevrije jaren hebben opgebouwd kunnen eventueel ook kiezen voor een ruimere dekking. Wie veel schadevrije jaren heeft, betaalt namelijk minder premie. Je kunt dus kiezen voor een uitgebreide dekking, zonder dat je veel meer premie betaalt voor de autoverzekering. Realiseer je wel dat wanneer je schade claimt, je terugvalt op de bonus-malusladder. Het is mogelijk dat je dan alsnog meer premie betaalt.

Autoverzekering afsluiten
Bij het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering is de dekking dus een belangrijk onderdeel. Bovenstaande punten: leeftijd, waarde van de auto, rijgedrag en aantal schadevrije jaren kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste dekking. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar je eigen financiële situatie. Kun je de schade die je hebt veroorzaakt gemakkelijk zelf betalen? En kun je een andere auto kopen als je je eigen auto total loss rijdt? Deze zaken spelen ook een rol bij het kiezen van de juiste dekking.

Ben je toch niet helemaal zeker welke dekking het best past bij jouw persoonlijke situatie? Wij helpen je graag bij de keuze van de dekking. Ook geven wij een vrijblijvend advies wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken op Verzekeringen.com. Aan de hand van jouw kenteken geven wij een advies voor de beste dekking.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 10 juni 2015.