Premiestijging zorgt niet voor massale overstap op goedkopere zorgverzekering

Verzekerden lijken massaal trouw te blijven aan hun zorgverzekering. Ondanks de fikse premiestijging zou er niet massaal worden overgestapt naar een goedkopere zorgpolis.
Verzekerden lijken hun zorgverzekeraar massaal trouw te blijven ondanks premiestijging.

Verzekerden lijken hun zorgverzekeraar massaal trouw te blijven ondanks premiestijging.

Dit meldt RTL Z op basis van informatie na rondgang onder diverse grote verzekeraars en vergelijkingssites. Deze ontwikkeling staat haaks op de voorspelling die eerder dit jaar werd gedaan door ZorgWijzer.nl.

VGZ

VGZ zag tijdens het laatste overstapseizoen iets meer goedkopere verzekeringen voorbijkomen. Bovendien zag de zorgverzekeraar het aantal aanvullende verzekeringen dat werd afgesloten licht stijgen. Desondanks verandert het merendeel van de VGZ-klanten niet aan haar zorgpolis. Zorgverzekeraars CZ, DSW en ONVZ melden geen opvallende zaken ten opzichte van voorgaande jaren. Menzis zag echter wel een kleine daling in het aantal afgesloten aanvullende verzekeringen.

Premiestijging niet van invloed

Verzekerden lijken zich nauwelijks wat aan te trekken van de premiestijgingen. Het is al langer de trend dat men bewuster kiest wat ze willen verzekeren. Vorig jaar wisselden ruim 1,1 miljoen mensen van zorgverzekering, dit jaar worden er minder overstappers verwacht.

Update 11 januari 2017: Aantal overstappers zorgverzekering gedaald

Volgens het informatiecentrum voor de zorg Vektis zijn er dit jaar minder verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekering. Slechts 6,1% van alle verzekerden ten opzichte van 6,3% vorig jaar en 6,8% in 2015. Verreweg iedereen heeft zijn keuze voor een nieuwe zorgverzekering al kunnen maken. Het definitieve aantal overstappers wordt in februari bekend gemaakt, waarna in april de Zorgthermomether Verzekerden in beeld zal volgen.

Vektis - Percentage overstappers per jaar

Bron: Vektis

Gepubliceerd op 9 januari 2017 om 8:00 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 11 januari 2017 om 9:18 uur.