Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht

Anderhalf miljoen Nederlanders denken erover om van zorgverzekering te veranderen. Dit blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 2195 respondenten. Volgens de site komt dit neer op een recordaantal personen.
1,5 miljoen Nederlanders zouden overweggen om te veranderen van zorgverzekering

1,5 miljoen Nederlanders zouden overweggen om te veranderen van zorgverzekering

De verwachting is dat circa 8,9% van de verzekerden de keuze gaat maken om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dit zou neerkomen op 1,5 miljoen Nederlanders. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2016 toen zo’n 1,17 miljoen (6,3%) Nederlanders besloten om van zorgverzekering te veranderen. De overstap van zorgverzekering heeft in 2016 gezorgd voor een besparing van 30,5 miljoen euro aan premiegelden op de basisverzekering volgens ZorgWijzer.

Zorgverzekering: Recordaantal overstappers verwacht in 2017

Bron: ZorgWijzer.nl

Uiteenlopende premies basiszorgverzekering
Zorgverzekeraars hebben vorig jaar tezamen 2 miljard euro uit de eigen reserves onttrokken om zo de premiestijging voor de consument te drukken. Volgend jaar zullen de premies voor de zorgverzekering wederom stijgen. Wat de hoogte van de premiestijging zal zijn hangt samen met de financiële buffers die verzekeraars kunnen en willen inzetten. Doordat er per verzekeraar veel verschil is tussen de hoogte van de reserves, kan het premieverschil volgend jaar onderling erg uiteenlopen.

DSW
De reden voor dit recordaantal overstappers zou volgens ZorgWijzer direct in verband staan, met de berichtgeving rond de premiestijging van verzekeraar DSW. Net na Prinsjesdag, toen Minister Schippers nog een verwachte premiestijging van € 3,50 bekend maakte, zorgde DSW voor opschudding door bekend te maken dat de zorgverzekeringspremie volgend jaar zo’n € 10 duurder wordt. Volgens de minister is het nog te voorbarig om te oordelen dat iedere verzekeraar zijn premies fors gaat verhogen.

Makkelijker overstappen
Veranderen van zorgverzekering zou vanaf volgend jaar makkelijk moeten zijn. De introductie van de zorgkaart moet een einde maken aan de onduidelijkheid rondom de voorwaarden van zorgverzekeringen. In deze bijsluiter staat welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd, hoe hoog de vergoeding en hoe groot de keuzevrijheid is.

De zorgverzekeraars hebben nog tot half november de tijd om de premies voor 2017 bekend te maken. Vanaf dat moment is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en wellicht over te stappen. Je hebt tot 31 december 2016 de keuze om te veranderen van verzekeraar.

Lees ook: Premies zorgverzekering vallen hoger uit dan voorspeld

Gepubliceerd op 20 oktober 2016 om 10:00 uur in de categorie zorgverzekering.