Prinsjesdag: veranderingen zorgverzekering 2017 op een rij

Op Prinsjesdag wordt er traditiegetrouw door de overheid bekend gemaakt welke wijzigingen er volgend jaar zijn voor de basis zorgverzekering. Afgelopen dinsdag was het weer zover en maakte het kabinet haar plannen voor 2017 bekend. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering op een rij.
Prinsjesdag; wat zijn de veranderingen van je zorgverzekering in 2017?

Prinsjesdag; wat zijn de veranderingen van je zorgverzekering in 2017?

Eigen risico zorgverzekering
Het verplichte eigen risico in de zorg was één van de onderwerpen waar al veel over gesproken werd in de aanloop naar Prinsjesdag. Het eigen risico van de zorgverzekering is iets dat voor iedereen in Nederland verplicht is. Voor het eerst sinds de invoering van het verplicht eigen risico in 2008 blijft deze gelijk en is dus ook voor 2017 vastgesteld op 385 euro.

Basis zorgverzekering
Wie in Nederland woont of werkt is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. De overheid stelt elk jaar vast wat er in de basisverzekering zit. De minister heeft besloten dat in 2017 het basispakket uitgebreid gaat worden met een aantal nieuwe vergoedingen. Zo zal het tijdelijk verblijf in een zorginstelling worden toegevoegd, maar ook een medisch noodzakelijke besnijdenis, borstconstructie en ooglidcorrectie, behandeling tegen chronische darmverstopping, fysiotherapie bij etalagebenen en kunsttanden tot 23 jaar.

Onder zeer strenge voorwaarden wordt ook het klikgebit vanaf 2017 onderdeel van de basisverzekering. De minister wil daarmee voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze behandeling. Ook geldt er vanaf volgend jaar geen eigen risico meer voor onder andere dieetadvies en bepaalde zorgprogramma’s.

Premie zorgverzekering
Verwacht wordt dat in 2017 de premie van de zorgverzekering gaat stijgen met € 3,50 per maand. Het gaat hierbij om een schatting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Uiteindelijke bepalen de zorgverzekeraars zelf wat ze met de premie gaan doen, zolang ze maar rekening houden met de rekenpremie van de minister.

Zorgverzekering voor 2017 afsluiten?
Half november moeten zorgverzekeraars jou informeren over je zorgverzekering. Je hebt dan tot en met 31 december 2016 de mogelijkheid om over te stappen. Wil je alvast een zorgverzekering vergelijken? Wij adviseren je om nog even te wachten tot november, wanneer de nieuwe premies en polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars bekend zijn.

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering.