Recordaantal Belgen krijgt geen autoverzekering

Nog niet eerder zijn zoveel Belgische automobilisten voor een autoverzekering geweigerd. Het aantal ingediende dossiers, bij Tariferingsbureau Auto, steeg met ruim 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Belgische autoverzekeraars hebben in de periode van 1 november 2014 tot en met 31 oktober 2015 ruim 33.310 bestuurders geweigerd.
Niet eerder kregen zoveel Belgen geen autoverzekering

Niet eerder kregen zoveel Belgen geen autoverzekering

Het aantal Belgische automobilisten dat geen autoverzekering krijgt, blijft verder stijgen. Dat blijkt uit cijfers die persbureau Belga bekendgemaakt. Het persbureau heeft dit vernomen uit cijfers van het Tariferingsbureau Auto. Belgische bestuurders kunnen bij dit bureau aankloppen als minimaal drie verzekeraars een autoverzekering hebben geweigerd. Het aantal ingediende dossiers steeg met 27,4 procent tegenover dezelfde periode in 2013 en 2014. In totaal kwam het aantal getarifeerde dossiers uit op 30.045, een stijging van 10,2 procent. Het aantal dat het voorgestelde tarief accepteerden en de premie betaalden, kwam uit op 24.065, dat is ruim 80 procent van de getarifeerde dossiers. Dit percentage is volgens het Tariferingsbureau de voorbije jaren stabiel.

Tariferingsbureau Auto

Het Tariferingsbureau Auto heeft als opdracht de premie en verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van automobilisten die geen autoverzekering kunnen vinden of alleen tegen een zeer hoge premie. Belgen kunnen een beroep doen op het bureau als minimaal drie verzekeraars een autoverzekering hebben geweigerd. Autoverzekeraars kunnen automobilisten weigeren omdat zij bijvoorbeeld te veel ongevallen veroorzaken. Eerder sprak de Belgische consumentenbond, Test-Aankoop, al van een onrustwekkende trend en “willekeur bij sommige verzekeraars”. “Een grote autoverzekeraar zet je zelfs al aan de deur als je bij een ongeval betrokken bent. Ook als het ongeluk niet je fout is”, aldus de bond.

Voor het vaststellen van de premie en polisvoorwaarden hanteert het Tariferingsbureau bepaalde criteria. Voor doorsnee auto’s kijkt men onder andere naar leeftijd, vermogen, aantal vervallen van het rijbewijs en eventuele verzwarende omstandigheden.

Autoverzekering geweigerd

Ook in Nederland geldt dat autoverzekeraars niet alle aanvragen hoeven te accepteren. In Nederland kijken autoverzekeraars over het algemeen naar:

  • Persoonlijke situatie; zoals het hebben van een strafblad, ontzegging van rijbevoegdheid, betaald uitlenen van jouw auto en het beëindigen van de polis door jouw vorige autoverzekeraar. Vervolgens bepaalt de verzekeraar op basis van jouw antwoorden en informatie uit de database van Stichting CIS, de stichting die verzekeringsgegevens bewaart voor verzekeraars, of de auto kan worden verzekerd.

    Lees ook: Wat is de zwarte lijst?
  • Kenmerken van de auto; zoals het vermogen van de auto of bepaalde alarmeisen. Sommige auto’s, denk daarbij aan een cabrio of sportauto, zijn diefstalgevoelig. De verzekeraar kan daardoor besluiten de aanvraag voor de autoverzekering te weigeren. Het risico op diefstal of een ongeval acht de verzekeraar dan namelijk groter.

In Nederland kunnen bestuurders terecht bij Rialto Verzekeringen. Dit is een verzekeraar die je vaak wel accepteert. De autoverzekeraar doet dit echter wel tegen een hogere premie. Toch stellen ook zij een aantal andere voorwaarden voor het afsluiten van de autoverzekering. Net als alle andere verzekeraars heeft ook Rialto geen verzekeringsplicht. Ook daar kun je dus alsnog geweigerd worden.

Gepubliceerd op 20 januari 2016 om 15:38 uur in de categorie autoverzekering.