Ruim 54 miljoen euro bespaard door overstappen van zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering kan per consument een maandelijkse besparing opleveren. Het afgelopen jaar hebben de overstappers gezamenlijk in totaal 54,2 miljoen euro bespaard op de premie van de zorgverzekering.
Overstappers van zorgverzekering hebben gezamenlijk meer dan 54 miljoen euro bespaard

Overstappers van zorgverzekering hebben gezamenlijk meer dan 54 miljoen euro bespaard

Dat er een besparing van meer dan 54 miljoen euro is geweest door het overstappen van zorgverzekering blijkt uit de gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) in de Stand van de Zorgmarkten. In 2014 is de zorgpremie met een gemiddeld bedrag van 115 euro op jaar basis gedaald.

De gemiddelde premie bedraagt dit jaar 1098 euro en dat is een verschil van 80 euro in vergelijking met vorig jaar. Met ingang van 1 januari 2015 gaan de premies echter weer stijgen en het kan dan ook aantrekkelijk zijn om te kijken of overstappen ook nu weer een besparing kan opleveren.

Overstapgedrag van consumenten

Voor de zorgverzekering van dit jaar zijn er in verhouding minder consumenten overgestapt in vergelijking met een jaar eerder. Ongeveer 6,9 procent van de verzekerden is dit jaar overgestapt en in 2013 bedroeg dat percentage 8,3 procent. Een groot aantal van de overstappers heeft gekozen voor een collectieve verzekering. Dat percentage is vastgesteld op 4,9 procent en de overige consumenten hebben gekozen voor een individuele verzekering.

Voordeel via collectieve verzekering

Dat een groot aantal overstappers de keuze maakt voor een collectieve zorgverzekering is niet vreemd, want dat levert namelijk voordeel op. De korting die wordt gegeven op deelname aan een collectieve verzekering bedraagt tot 10 procent op de premie en dat kan een forse besparing opleveren. Het grootste deel van de consument is via een collectief verzekerd, want voor dit jaar geldt dat 70 procent een collectieve verzekering heeft.

De meerderheid van de zorgverzekeraars heeft een collectiviteitsgraad die meer dan vijftig procent bedraagt. In 2014 is er wel sprake van een daling van de gemiddelde korting ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar bedraagt de gemiddelde korting via een collectieve verzekering 57 euro. Consumenten profiteren het meest van een collectiviteitskorting via de werkgever, want daarvoor bedraagt de gemiddelde korting 70 euro op jaarbasis. In vergelijking met consumenten die een individuele basisverzekering hebben afgesloten levert dat een voordeel op van 6,2 procent.

Persoonlijke premie zorgverzekering

In het overzicht van de premies zorgverzekeringen 2015 kan een indicatie worden verkregen van de goedkopere en duurdere zorgverzekeraars. Doordat er echter ook persoonlijke keuzes kunnen worden gemaakt, is het wel altijd van belang om persoonlijk de premie zorgverzekering uit te rekenen.

Zo kan er een persoonlijke keuze worden gemaakt voor deelname aan een collectief, wat direct al een korting oplevert. Daarnaast kan ook een persoonlijke keuze worden gemaakt voor het al dan niet verhogen van het wettelijk vastgesteld eigen risico. Indien de keuze wordt gemaakt om het eigen risico vrijwillig te verhogen, dan kan dat tot een bedrag van 500 euro. Er zijn echter ook andere opties, zoals het verhogen van het eigen risico met een bedrag van 100 euro, 200 euro, 300 euro of 400 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te hoger de korting die wordt verstrekt door de verzekeraar.

Gepubliceerd op 17 november 2014 om 10:46 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 9 december 2014 om 17:19 uur.