Schade personenauto’s voortaan sneller afgehandeld door directe schadeafhandeling

Vanaf 1 juli wordt het makkelijker om schade aan personenauto’s snel af te handelen. Op dat moment gaat namelijk de landelijke regeling 'Directe Schadeafhandeling' in, waardoor je schade na een aanrijding direct bij je eigen verzekeraar kunt claimen.
Schade voortaan sneller afgehandeld door Directe Schadeafhandeling (DSA).

Schade voortaan sneller afgehandeld door Directe Schadeafhandeling (DSA).

Dankzij de Directe Schadeafhandeling (DSA) heb je als verzekerde voortaan de mogelijkheid om schade aan je auto af te laten handelen door je eigen verzekeraar. Dit betekent dat je dit niet langer afhankelijk bent van de verzekering van de aansprakelijke partij, zoals dat voorheen wel het geval was. Het melden van de schade bij de eigen verzekering gebeurt al langer bij de inboedel- en opstalverzekeringen, maar ook bij autoverzekeringen met allrisk dekking. Nu krijgen ook klanten met een autoverzekering met WA of WA + beperkt casco dekking deze mogelijkheid.

Er kan alleen gebruikgemaakt worden van de regeling als het om een botsing van een particuliere personenauto met een ander motorrijtuig gaat. Hierbij mag er geen sprake zijn van letsel en de schuldvraag mag niet ter discussie staan.

Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van de Directe Schadeafhandeling. De schade mag ook altijd gemeld worden bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij of er kan gebruikgemaakt worden van de rechtsbijstandsverzekering of de aanvullende dekking verhaalsbijstand van de autoverzekering.

De nieuwe regeling zorgt er dus ten eerste voor dat de schade sneller en makkelijker afgehandeld kan worden. Een ander groot voordeel is dat jij de schade kunt melden bij een vertrouwde partij, je eigen verzekeraar. Het gesprek met de aansprakelijke partij wordt voor jou gevoerd door je verzekeraar. Twee belangrijke zaken dus, die het ongemak na een aanrijding wellicht wat verzachten.

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 0:00 uur in de categorie autoverzekering.