Tweede kamer wil duidelijkheid in zorgverzekeringen doolhof

De Tweede Kamer eist dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ingrijpt om de onduidelijkheid rond zorgverzekeringen weg te nemen. Een meerderheid vindt het onaanvaardbaar dat veel verzekeraars nog in onderhandeling zijn met ziekenhuizen over de verzekerde zorg. Daardoor is er nog bij veel polissen onduidelijkheid.
Nog weinig contracten gesloten tussen verzekeraars en ziekenhuizen

Nog weinig contracten gesloten tussen verzekeraars en ziekenhuizen

Een meerderheid van de het parlement, inclusief de coalitiepartijen VVD en PvdA, vindt het onaanvaardbaar dat nog steeds niet de belangrijkste voorwaarden van de zorgverzekeringen bekend zijn. De Tweede Kamer eist daarom ingreep van toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en van minister Schippers (Zorg, VVD). Het zou voor Nederlanders allang bekend moeten zijn naar welk ziekenhuis de verzekerde mag gaan. De helft van de ziekenhuizen heeft echter nog geen contract met de zorgverzekeraar afgesloten voor 2016. Er is bij veel zorgverzekeringen daarom nog onduidelijkheid naar welk ziekenhuis de verzekerde volgend jaar mag. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs de grootste zorgverzekeraars van Nederland.

Veel onduidelijkheid basisverzekering

Nederlanders hebben nog slechts drie weken de tijd om een basisverzekering aan te schaffen. Voor velen heerst er echter nog onduidelijkheid over de basispolis. Verzekeraars hebben namelijk nog lang niet alle contracten met ziekenhuizen gesloten. Ook zorgverzekeraar VGZ, de een na grootste verzekeraar van Nederland, heeft nog met slechts 35 procent van de ziekenhuizen een contract afgesloten. De zorgverzekeraar streeft ernaar om bij alle ziekenhuizen in 2016 zorg in te kopen, maar kan geen garanties geven. Lea Bouwmeester (PvdA) noemt de situatie rond zorgverzekeringen een „een puinhoop”. Er zijn volgens haar te veel soorten polissen, is het te ingewikkeld en zijn er onduidelijke deadlines. „Het is een groot doolhof geworden.” Eerder sprak ook de Consumentenbond al van een ‘polisjungle’.

Tijd voor actie

De Tweede Kamer vindt dat de NZa nu ook actie moet ondernemen omdat de verzekerde duidelijk moet kunnen kiezen. Daarbij ligt de schuld niet alleen bij de verzekeraars, maar ook van de kant van ziekenhuizen. Daarnaast wordt door een aantal partijen geëist dat minister Schippers ingrijpt. Schippers zou bijvoorbeeld de toezichthouder een aanwijzing moeten geven om zaken aan te pakken. Ook pleit de PvdA ervoor dat verzekerden meer tijd krijgen voor de overstap naar een andere zorgverzekering.

Volgens een woordvoer van de NZa kan de toezichthouder op dit moment nog weinig doen. De NZa kan namelijk alleen optreden als verzekerden geen goede zorg kunnen krijgen. Het feit dat er zo weinig contracten met ziekenhuizen zijn afgesloten, daar kan de toezichthouder weinig aan doen. De NZa kan pas optreden als verzekerden slecht worden geïnformeerd.

Dure geneesmiddelen

Ongeveer de helft van de ziekenhuizen heeft nog geen contract met zorgverzekeraars afgesloten. Vooral wie de dure geneesmiddelen moeten gaan betalen, zouden een struikelblok vormen. Hierdoor weten veel Nederlanders niet of behandelingen in het ziekenhuis van hun voorkeur worden vergoed of niet. Verzekeraar Zilveren Kruis heeft met tachtig procent van de ziekenhuizen al een contract, en is daarmee koploper, zo blijkt uit een rondgang van NRC.

Overstappen zorgverzekering

Door alle onduidelijkheid moeten verzekerden volgens Bouwmeester langer de tijd krijgen om over te stappen. Verzekerden hebben nu zes weken om van zorgverzekeraar over te sappen, maar die termijn zou pas moeten ingaan als er volledige duidelijkheid is over de verzekerde zorg. Ook is het voor verzekerden die een zorgverzekering vergelijken moeilijk een oordeel te vellen over de kwaliteit van de aangeboden polissen.

Gepubliceerd op 7 december 2015 om 15:01 uur in de categorie zorgverzekering.