Zorgverzekeraars onduidelijk over gecontracteerde zorgverleners

Een groot deel van de zorgverzekeraars is onduidelijk over welke zorgverleners voor 2013 zijn gecontracteerd. Het is daardoor voor consumenten lastig een goede zorgverzekering te vinden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de website Geld.nl.
Veel zorgverzekeraars te laat met complete lijst van gecontracteerde aanbieders

Veel zorgverzekeraars te laat met complete lijst van gecontracteerde aanbieders

Veel verzekeraars werken namelijk met gecontracteerde zorgaanbieders. Dat zorgt ervoor dat consumenten bij deze gecontracteerde zorgaanbieders een uitgebreidere vergoeding krijgen dan bij niet-gecontracteerde aanbieders. Consumenten moeten nu vaak een zorgverzekering kiezen zonder informatie over deze gecontracteerde zorgaanbieders. Daarbij zijn er ook zorgverzekeringen waarbij de verzekerde uitsluitend een vergoeding krijgt bij een gecontracteerde aanbieder, de zogeheten naturapolissen.

Door de onduidelijk over welke zorgaanbieders nu wel of niet gecontracteerd zijn, kan de consumenten eigenlijk geen goede keuze maken. Zo licht ook Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. “Dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn, zorgt ervoor dat consumenten geen goede keuze kunnen maken, terwijl ze nog maar twee weken hebben om hun huidige verzekering op te zeggen als ze willen overstappen.”

Bij het grootste deel van de zorgverzekeraars staan de contracten voor huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen alleen tot 2012 vermeld. Voor zorgverzekeraars als VGZ, Menzis, CZ en Achmea geldt dat nog niet alle gecontracteerde aanbieders bekend zijn. Dit ligt volgens Achmea-woordvoerder, Christine Rompa, vooral aan het feit dat er onderhandeld moet worden met duizenden aanbieders. “Deze onderhandelingen verlopen niet met elke aanbieder even snel”, aldus Rompa. “Maar we streven er wel naar de contracten steeds sneller rond te krijgen. Zodat we in de overstapperiode compleet kunnen zijn.”

Ook Eno, moederorganisatie van verzekeraars Salland en Energiek, stelt dat honderd procent compleet zijn in de overstapperiode waarschijnlijk nooit zal lukken. Het is daarom aan te raden om vooraf contact op te nemen met de nieuwe zorgverzekeraar als nog niet duidelijk is of de zorgaanbieders van uw keuze zijn aangesloten.

Gepubliceerd op 19 december 2012 om 10:23 uur in de categorie zorgverzekering.