Zorgverzekering zonder eigen risico?

Er is veel te doen over de zorgverzekering, de laatste tijd. Nederland stond op z'n kop over de inkomensafhankelijke zorgpremie, die Rutte en Samsom hadden bedacht. Nu is die alweer van de baan. Nu gaat de aandacht vooral naar het eigen risico.
Kun je het eigen risico in de zorgverzekering ontwijken?

Kun je het eigen risico in de zorgverzekering ontwijken?

In onze zorgverzekeringen hebben we te maken met een wettelijk verplicht eigen risico. Dat bedrag wordt door de overheid bepaald en staat voor 2013 op maar liefst € 350. Een fikse stijging ten opzichte van dit jaar, nu we nog 'maar' € 220 voor onze eigen rekening hoeven te nemen.

Voor degenen die wel wat zorg gebruiken in een jaar, is het belangrijk om het geld voor het eigen risico in de zorgverzekering te reserveren. Vooral als je een krap budget hebt! Dan kun je immers niet zomaar even € 350 ophoesten als jouw zorgverzekeraar je de rekening van het eigen risico stuurt.

Nu is er deze week een verzekeraar opgestaan die zegt dat je het eigen risico daar niet hoeft te hebben. Door extra premie te betalen koop je het risico af. Die premie is lager dan het totaalbedrag aan eigen risico: als je jonger bent dan 40 jaar betaal je € 12,50 per maand - dus € 150 per jaar. Dat is - als je het eigen risico helemaal opgebruikt - een 'winst' van € 200. Ben je 40 jaar of ouder, dan betaal je € 17,50 per maand, ofwel € 210 per jaar. Nog steeds gunstig.

Inmiddels is het nog maar de vraag of dit doorgaat. Zorgeloos had het leuk bedacht. En een risicodrager gevonden in Engeland. Alleen is de risicodrager voor de gewone zorgpolis ASR Verzekeringen. En die heeft zich teruggetrokken, vanwege de publiciteit rondom het eigen risico. Want eigenlijk is het natuurlijk gek: een wettelijk verplicht eigen risico dat je dan toch kunt ontwijken.

Gepubliceerd op 29 november 2012 om 11:42 uur in de categorie zorgverzekering.