Hoe kan ik besparen op mijn verzekeringen?

Als ik kijk naar het totaal dat ik per maand aan verzekeringspremies kwijt ben, schrik ik me een hoedje. Hoe kan ik hierop besparen? Door verzekeringen te vergelijken kun je jaarlijks flink wat geld te besparen.

Wie alles verzekert wat er te verzekeren is, betaalt inderdaad een flinke duit aan premies. Of dat minder kan, ligt helemaal aan jouw eigen situatie en voorkeuren. Wat vind je belangrijk, en wat minder? Hoeveel geld heb je beschikbaar om zelf risico's te dragen? Bekijk je huidige verzekeringspakket nog eens kritisch en verzeker alleen wat echt nodig is. Dit kan je namelijk al gauw honderden euro's besparen. Veel Nederlanders zijn bang om onderverzekerd te zijn en daarom zijn ze juist oververzekerd.

Onzinnige verzekeringen
Verzekeren is in de basis: risico overdragen dat je zelf niet kunt of wilt lopen. Dat moet je eigenlijk altijd in je achterhoofd houden, als je naar jouw verzekeringen kijkt. Wij Nederlanders sluiten allerlei verzekeringen af die helemaal niet nodig zijn. Gewoon, omdat we het gevoel van zekerheid wel prettig vinden. Prima natuurlijk, als je voor dat gevoel de premie over hebt. Wil je besparen, dan is het slim om het eerst te zoeken in de overbodige verzekeringen. Eerder onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat Nederlanders gemiddeld 800 euro per jaar aan verzekeringen betalen die voor een deel uit 'onzinverzekeringen' bestaan.

Voorkom dubbele dekking
Dubbele dekkingen kosten ook relatief veel geld. Er zit regelmatig een overlap tussen dekkingen, waardoor hetzelfde risico op meerdere verzekeringen is gedekt. Zonde van het geld. Wellicht is het mogelijk om die dubbeling eruit te halen? Denk bijvoorbeeld aan de reisverzekering waarbij medische kosten of kosten aan de auto gedekt zijn. Daarnaast kun je ook flink besparen op je verzekeringen wanneer je gaat samenwonen. Een verzekering voor twee personen is namelijk vaak goedkoper dan voor één persoon.

Verzekeringen vergelijken
Goed verzekeringen vergelijken bij verschillende verzekeraars kan bovendien veel opleveren. Een goedkopere verzekering heeft niet per definitie een mindere dekking: sla de onderzoeken er maar op na! Door kritisch te kijken naar de dekkingen die je (nodig) hebt, en serieuze vergelijkingen te maken kun je meestal behoorlijk besparen. Zo houd je dan weer geld over voor leukere dingen dan verzekeren. Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig een autoverzekering vergelijken of een inboedelverzekering.

Lees ook:

Vraag beantwoord in maart 2013. Laatst gewijzigd op 1 juni 2015.