Tips voor het besparen op je verzekeringen

In Elsevier's Weekblad van 24 januari 2015 worden 31 tips gegeven waarmee jaarlijks ongeveer 8.630 euro bespaart kan worden. Natuurlijk kan er op het gebied van verzekeringen ook flink wat bespaart worden. Lees onderstaande tips en bespaar flink wat euro’s per jaar op bijvoorbeeld jouw autoverzekering of zorgverzekering.
Bespaar eenvoudig jaarlijks veel geld op je verzekeringen

Bespaar eenvoudig jaarlijks veel geld op je verzekeringen

Veel Nederlanders kunnen al een hoop geld besparen door eens kritisch naar de verzekeringen te kijken. Zijn alle verzekeringen wel noodzakelijk en betaal ik niet te veel? Nederlanders zijn namelijk kampioen in verzekeren en maandelijks geven we veel geld uit aan verzekeringen. Terwijl je je eigenlijk alleen moet verzekeren voor risico’s waarvan je de schade niet zelf kunt dragen. In de Elsevier van 24 januari 2015 stonden 31 tips waarmee jaarlijks tot wel 8.630 euro bespaart kan worden. Dit geldt met name voor de energienota en autokosten, maar ook kan er flink worden bespaart op de verzekeringen.

Tip 1: Bespaar op je autoverzekering

Op de autoverzekering kun je jaarlijkse enkele honderden euro’s besparen. De verschillen in premie zijn namelijk nog altijd erg groot. Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat voor iemand met tien schadevrije jaren de duurste autoverzekering nog altijd 2,6 keer meer kost dan de goedkoopste autoverzekering. Door het regelmatig vergelijken van de autoverzekering kun je dus flink wat geld besparen. Tip: vergelijk ieder jaar je autoverzekering en pas de dekking van de verzekering aan naar de leeftijd van jouw auto.

Richtlijn voor dekking autoverzekering:

Veel mensen hebben namelijk een dekking die eigenlijk niet goed past bij de leeftijd en waarde van hun auto. Uit onderzoek van Multiscope bleek eerder nog dat maar weinig Nederlanders op de hoogte zijn van hun autoverzekering.

Daarnaast is het slimmer om kleine schades aan de auto zelf te betalen. Bij het claimen van de schade verlies je namelijk vaak de no-claimkorting. Hierdoor stijgt de premie van de autoverzekering. Het kan daardoor interessanter zijn om kleine schades zelf te betalen. Ook het jaarlijks betalen van de autoverzekering kan voordeliger zijn. Het betalen per maand kan soms namelijk wel 6% duurder zijn.

Overweeg een hoger eigen risico van de autoverzekering. Met een hoger eigen risico kun je vaak veel geld besparen en weegt gemakkelijk op tegen die ene keer dat je schade hebt. Let daarnaast ook op het dubbel verzekeren. Veel mensen sluiten een inzittendenverzekering af als aanvullende autoverzekering. Maar inzittenden vallen al onder de WA-dekking van je auto. Dat geldt ook voor de rechtsbijstandverzekering als aanvullende verzekering. Wanneer je namelijk al een losse rechtsbijstandsverzekering hebt, kan daar ook een verkeersdekking in zijn opgenomen. Deze hoef je dan niet ook nog eens bij de autoverzekering af te sluiten. Bekijk daarom de polisvoorwaarden goed.

Bovenstaande tips kunnen er voor zorgen dat je jaarlijks tussen de 400 euro en 1.470 euro bespaart.

Tip 2: Bespaar op je zorgverzekering

In november 2015 kan weer worden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Jaarlijks overstappen van zorgverzekeraar kan namelijk veel geld besparen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering (verplicht) is 375 euro per jaar. Je kunt jaarlijks veel besparen door eens goed te kijken naar jouw zorgwensen. Sluit je huidige zorgverzekering hier bij aan? Het is namelijk erg zonde wanneer je betaalt voor zorg, welke je niet nodig hebt. Daarnaast kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bepaal hoeveel je ervoor betaalt en hoeveel je er daadwerkelijk gebruik van zou maken.

Collectiviteitskorting
Ook met een collectieve zorgverzekering kun je soms geld besparen. Je krijgt namelijk vaak korting op de premie. Veel mensen zijn bijvoorbeeld collectief verzekerd via hun werkgever. Check daarom vooraf of een collectieve zorgverzekering voor jou interessant is.  Het is namelijk niet altijd goedkoper. Volgens de Consumentenbond kan een collectieve zorgverzekering voor 7% korting op de premie van een de basisverzekering zorgen. Dat zou neerkomen op een jaarlijks besparing van 80 tot 98 euro.

Eigen risico
Maak je weinig gebruik van zorg? Bespaar dan door het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering te verhogen. Het verplicht eigen risico is 375 euro in 2015, dit eigen risico kun je nog eens verhogen met 500 euro. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat bijna de helft van de verzekerden hier financieel profijt zou hebben. Op die manier kun je per jaar zo’n 250 euro besparen. Ook geldt net als bij de autoverzekering, dat de jaarpremie van de zorgverzekering tot wel 3% goedkoper is. Hiermee kun je ongeveer 50 euro per jaar besparen.

Zorgverzekering vergelijken
Verzekeringen vergelijken loont, dat geldt ook voor de zorgverzekering. Het is daarom verstandig ieder jaar de zorgverzekering te vergelijken. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de premie, maar ook de polisvoorwaarden en keuzevrijheid. Een goedkope zorgverzekering is namelijk niet altijd voordeliger.

Tip 3: Geen nutteloze verzekeringen

Veel verzekeringen zijn ook overbodig en kosten ons jaarlijks veel geld. Voorbeelden hiervan zijn de huisdierverzekering of telefoonverzekering. Grote kans namelijk dat schade aan jouw smartphone al verzekerd wordt onder je inboedelverzekering. Het is dan ook verstandig jouw afgesloten verzekeringen nog eens kritisch te bekijken en te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Bekijk ook of je niet te veel betaalt voor je lopende verzekeringen.

Eerder hebben wij alle onzinverzekeringen op een rijtje gezet. Bekijk het overzicht en bespaar jaarlijks tot minstens 200 euro.

Tip 4: Bespaar op je overlijdensrisicoverzekering

De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is in de afgelopen jaar tot ongeveer 70 procent gezakt. Deze verzekering neemt financiële zorgen (deels) weg bij overlijden. Vrijwel alle overlijdensrisicoverzekeringen die de afgelopen vijf tot tien jaar zijn afgesloten, zijn te duur.

Bovendien hebben veel Nederlanders vaak verschillende verzekeringen die een bedrag uitkeren indien de verzekerde overlijdt. Het is daarom slimmer om maximaal 1 overlijdensrisicoverzekering te hebben. Daarnaast is een uitvaartverzekering een uitkomst om direct de kosten van begrafenis of crematie te voldoen.

Bovenstaande tips kunnen er voor zorgen dat je per jaar flink bespaart op je verzekeringen. Verzeker daarom alleen de risico’s waarvan je de kosten niet kunt of wilt betalen. Bedenk wel dat bijvoorbeeld een basiszorgverzekering en een WA-autoverzekering verplicht zijn.

Gepubliceerd op 9 februari 2015 om 13:20 uur.