Waarom moet ik poliskosten betalen?

Bij het afsluiten van een verzekering betaal ik naast premie ook poliskosten. Waarom is dat?

Poliskosten betaal je voor het opmaken van de polis. Je kan poliskosten dus ook vergelijken met een soort administratiekosten. De kosten worden altijd in rekening gebracht bovenop je premie.

Poliskosten worden niet alleen in rekening gebracht bij het afsluiten van je verzekering. Ook wanneer je wijzigingen wilt aanbrengen bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of een verzekerd object wil wijzigen, brengt een verzekeraar poliskosten in rekening.

Betaal je jouw verzekeringspremie per maand? Dan kan het zijn dat je elke maand poliskosten betaald. Kies je ervoor je gehele premie per jaar te betalen, dan betaal je eenmalig deze kosten en krijg je bovendien vaak ook korting van je verzekeraar. De hoogte van de poliskosten worden bepaald door de verzekeraar zelf. Hierdoor kan het voorkomen dat je bij de ene verzekeraar meer betaald, dan bij de andere. Ook kan de hoogte van de poliskosten per verzekering verschillen. De poliskosten voor een autoverzekering liggen vaak wat hoger, omdat het RDW ook geld vraagt voor het aanmelden van een auto. Zo zijn deze extra kosten weer gedekt.

Prolongatiekosten

Wanneer je verzekeringspolis ten einde loopt ontvang je van je verzekeraar een nieuw polisblad. Op dit polisblad vind je vaak de term prolongatiekosten terug. Prolongatiekosten is in principe hetzelfde al poliskosten, alleen wordt deze term gebruikt bij een verlenging van de verzekering in rekening gebracht.

Vraag beantwoord in mei 2017. Laatst gewijzigd op 3 mei 2017.