Nieuwwaarderegeling

Het begrip 'nieuwwaarderegeling' komt geregeld voor bij het afsluiten van beperkt casco of allrisk autoverzekering. Met deze regeling krijg je bij diefstal of total-loss een schadebedrag vergoed waarmee een soortgelijke nieuwe auto gekocht kan worden. Bij het vergelijken van autoverzekeringen is dit een belangrijk onderdeel.

Bij het total-loss rijden van je auto bij een aanrijding, kun je dankzij de nieuwwaarderegeling een nieuwe auto kopen. Er zijn echter wel paar voorwaarden bij de nieuwwaarderegeling. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken moet je bijvoorbeeld wel beperkt casco of allrisk verzekerd zijn. Daarnaast heb je eigenlijk alleen iets aan deze dekking bij een nieuwe auto. Bij een tweedehands auto geldt de nieuwwaarderegeling namelijk niet.

De nieuwwaarderegeling geldt dus alleen voor een nieuwe auto en/of eerste eigenaar. Heb je een demomodel gekocht? Deze auto heeft eerst op naam van de garage gestaan, dus dan ben je op papier niet de eerste eigenaar. Het kan zijn dat de verzekeraar in dat geval niet de nieuwwaarde uitkeert.


Voorbeeld
Stel, je koopt een nieuwe auto van 40.000 euro. Je sluit een allrisk verzekering af met een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Wanneer je in het eerste jaar je auto total-loss rijdt, wordt er door de verzekeraar gekeken wat de auto op dat moment waard is. Als de waarde bijvoorbeeld 37.000 euro bedraagt, dan krijg je dat bedrag ook uitgekeerd. Is je auto ouder dan een jaar en je rijdt hem total-loss? Dan is de waarde verder gedaald en krijg je minder vergoed door de autoverzekeraar.


Maar het kan ook voor komen dat je een demomodel hebt gekocht. Deze auto heeft eerst op naam van de garage gestaan, je bent dus op papier niet de eerste eigenaar. In dat geval kan het zo zijn dat de verzekeraar de nieuwwaarde niet uitkeert. Bekijk daarom vooraf goed de polisvoorwaarden en de duur van deze regeling.

Verschillen per verzekeraar
Het verschilt per verzekeraar hoelang de regeling geldig is. Het merendeel van de autoverzekeraars biedt een nieuwwaarderegeling van 1 jaar aan, sommige andere verzekeraars bieden twee of drie jaar aan. In dat geval betaal je dan wel iets meer premie. Daarnaast is het mogelijk extra looptijd van de regeling bij te kopen tegen een hogere premie. Na drie jaar eindigt de regeling en krijg je de dagwaarde uitgekeerd bij total loss of diefstal.

Er zijn nog behoorlijk wat verschillen onder verzekeraars wanneer men kijkt naar de nieuwwaarderegeling. Het is niet zo dat de dekking van deze regeling bij een duurdere autoverzekering beter is. De dekking kan bij goedkope autoverzekeringen soms zelfs een stuk beter zijn dan bij duurdere autoverzekeringen. Zelf een autoverzekering vergelijken? Bekijk de polisvoorwaarden en de duur van de nieuwwaarderegeling en kies de autoverzekering die bij jouw past.

Begrip over de autoverzekering omschreven in december 2014. Laatst gewijzigd op 7 mei 2015.