Is het verstandig om je auto of motor altijd all-risk te verzekeren?

Mijn vriend heeft een tweedehands auto gekocht en daarvoor een hele goedkope verzekering afgesloten. Alleen WA... ik vind dat eng, is het niet beter om altijd all-risk te verzekeren?

Bij het afsluiten van een verzekering maak je keuzes. Verzekeren betekent dat de verzekeraar het risico dat jij loopt overneemt. In ruil voor die zekerheid betaal jij premie. De vraag bij verzekeren moet dus altijd zijn hoe groot het risico is, en hoe hoog de premie.

De meeste zekerheid heb je inderdaad met een all-risk autoverzekering. Dan is schade aan anderen én aan je eigen auto gedekt, het maakt dan niet uit wiens schuld de schade is. Maar: aan de all-risk dekking zit ook een kostenplaatje. De premie is behoorlijk hoger dan bij een mindere dekking.

Voor iedere auto komt er een moment waarop de all-risk verzekering relatief te duur wordt. Bij schade krijg je namelijk nooit meer dan de dagwaarde van de auto vergoed. Kost repareren meer dan die dagwaarde, dan wordt de auto total-loss verklaard. Het bedrag dat de verzekeraar je uitbetaalt is dan dus niet het schadebedrag maar maximaal de dagwaarde.

De waarde van een auto daalt met de leeftijd. Hoe ouder de auto, hoe lager de waarde. Is de auto nog maar een paar duizend euro waard, dan is all-risk verzekeren relatief heel erg duur. Zonde van het geld. Dan is een all-risk autoverzekering niet meer verstandig.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in maart 2013.