Ik ben gepakt voor rijden onder invloed, welke gevolgen heeft dit voor mijn autoverzekering?

Met alcohol op gaan autorijden kan vele problemen met zich meebrengen. Wanneer je gepakt wordt voor rijden onder invloed kan dit vergaande gevolgen hebben. Ook voor je autoverzekering.

Nederland kent behoorlijk wat zware alcoholovertreders. Onder ‘zware alcoholovertreders’ verstaan we mensen die regelmatig met te veel drank op achter het stuur zitten. Maar liefst in tweederde van alle ernstige alcoholongevallen is deze groep overtreders verantwoordelijk. Resultaat is tussen de 50 en 100 verkeersdoden per jaar.

Ongeval na rijden onder invloed

Wanneer je een ongeluk veroorzaakt terwijl je onder invloed van alcohol bent, dan wordt de schade aan de tegenpartij altijd vergoed door de verzekeraar. Dit is dan ook wettelijk verplicht. Heb je een alcoholclausule in de polisvoorwaarden van je autoverzekering staan, dan kan het zijn dat je de schade moet terugbetalen aan de verzekeraar.

Krijg je met te veel drank op een eenzijdig ongeval, dan moet je de schade verhalen bij je verzekeraar mits je een WA-plus of All-risk verzekering hebt afgesloten. Omdat je onder invloed was, is de kans zeer groot dat de verzekeraar niets uitkeert.

Rijontzegging na rijden onder invloed

Wanneer je bent gepakt met alcohol op en je alcoholpromillage is 1,3 of hoger, dan kan de officier van justitie een rijontzegging opleggen. In die periode is het verboden om elk motorvoertuig te besturen. Deze ontzegging kan variëren van een aantal uur, tot een aantal jaar. Je verzekeraar zal hoogstwaarschijnlijk je autoverzekering per direct beëindigen.

Wanneer je rijontzegging voorbij is en je een nieuwe auto wilt verzekeren, kan dit lastig blijven. Verzekeraars zien de rijontzegging als een extra risico. Het beleid hoe hier mee om te gaan verschilt per verzekeraar. In sommige gevallen kan het vijf tot acht jaar duren voordat je weer geaccepteerd wordt.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.