Is mijn auto verzekerd?

Het is belangrijk om te weten of je auto wel of niet verzekerd is. Op de website van de RDW kun je dit na het invoeren van je kenteken controleren. Toch kan het zijn dat de gegevens van RDW het voertuig de status ‘onverzekerd’ meegegeven, terwijl je wel een autoverzekering hebt afgesloten. Wij leggen je uit waar je op moet letten.

Als eigenaar van je auto ben je verlicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Het kan voorkomen dat wanneer je een autoverzekering afsluit deze gegevens nog niet direct zijn verwerkt op de website van de RDW. De verzekeraar heeft dan de informatie nog niet doorgespeeld aan de RDW. Een verzekeraar heeft 28 dagen de tijd om deze gegevens door te geven. In de praktijk gebeurt dit echter vaak binnen enkele dagen. Toch heb je vaak dan wel al verzekeringsdekking, alleen is dit dan pas binnen enkele zichtbaar op de website van de RDW. Maar het is wel belangrijk zeker te weten dat je verzekerd de weg op gaat.

Tweedehands auto gekocht
Wanneer je een tweedehands auto hebt gekocht, moet je deze uiteraard ook verzekeren. Bij het invoeren van het kenteken op de RDW website kan het zijn dat het voertuig nog als verzekerd staat, terwijl deze in werkelijkheid niet is verzekerd. Dit kan het geval zijn als de vorige verzekeraar het kenteken nog niet heeft afgemeld. Zorg er daarom altijd voor dat je bij aankoop vaan een auto direct zelf een autoverzekering afsluit.

Als je een auto bij een garage koopt, dan kan deze meestal het kenteken direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Heb je een auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. Het vrijwaringsbewijs is namelijk erg belangrijk, want daarmee kun je aantonen dat schades en bekeuringen niet door jou zijn veroorzaakt. Mocht je van plan zijn een tweedehands auto te kopen, dan is een RDW kentekencheck een handige indicatie om een goede tweedehands auto te kopen.

Auto niet verzekerd
Volgens de gegevens van de RDW is jouw auto niet verzekerd, hoe kan dit? Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • De RDW heeft de gegevens van je afgesloten autoverzekering nog niet verwerkt.
  • De premie van je autoverzekering heb je niet op tijd betaald. De verzekeraar heeft dan het recht om jouw kenteken af te melden bij de RDW.
  • Door een administratieve fout van de verzekeraar staat jouw auto onterecht als onverzekerd geregistreerd. Bijvoorbeeld doordat de verzekeraar vergeten is jouw kenteken aan te melden bij de RDW. Neem dan direct contact op met de verzekeraar.

Je riskeert een boete van de RDW op het moment dat de auto niet minimaal WA verzekerd is of als jouw kenteken is afgemeld omdat je de premie van de autoverzekering niet op tijd hebt betaald. Bovendien ben je in dat geval niet verzekerd voor schade. Zorg er daarom voor dat jouw auto meteen wordt verzekerd zodra deze op jouw naam komt te staan en zorg ervoor dat je de premie tijdig betaalt.

Fout verzekeraar
Het kan voorkomen dat je een boete krijgt van de RDW terwijl je direct een autoverzekering hebt afgesloten en altijd tijdig de premie hebt betaalt. Er is dan mogelijk iets misgegaan bij jouw verzekeraar. Het is belangrijk dat je dan direct contact opneemt met de verzekeraar. Je krijgt dan van de verzekeraar een WAM 34 verklaring waarmee de boete komt te vervallen. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Voorbeeld: Jouw aanvraag is 31 juli bij de verzekeraar binnengekomen en de polis is 5 augustus opgemaakt. De mededeling aan de RDW over de verzekeringsdekking wordt vaak binnen 14 dagen met terugwerkende kracht gemeld op de aanvraagdatum. De opmaak van de polis en de koppeling geeft enige vertraging waardoor je dit nog niet hebt kunnen terugzien op de website van de RDW. Wij kunnen je, mits alles in orde is, aangeven dat je verzekeringsdekking hebt en dit zal dan binnen afzienbare tijd bij de RDW zichtbaar zijn. Helaas kunnen er altijd fouten ontstaan en kun je een brief van de RDW krijgen om de verzekeringsdekking aan te tonen. Wij kunnen je dan een brief toezenden waarop de verzekeraar de verzekeringsdekking bevestigd.

Acceptatie autoverzekering
In de meeste gevallen ben je bij de aanvraag van je autoverzekering direct verzekerd. De meeste verzekeraars verlenen namelijk eerst tijdelijke dekking. De autoverzekeraar bekijkt in de tussentijd jouw aanvraag. Meestal wordt dan een voorlopige dekking omgezet naar een definitieve verzekeringsovereenkomst. Maar het kan ook voorkomen dat jouw aanvraag wordt afgewezen. Een verzekeraar kan verschillende redenen hebben om jouw aanvraag af te wijzen. Bijvoorbeeld wanneer je onjuiste gegevens hebt opgegeven, sprake is van een (lange) onverzekerde periode of er als belangrijke zaken zijn verwegen. In dat geval kan de verzekeraar beslissen om eventuele schade die is ontstaan in de periode van voorlopige dekking niet te vergoeden.

Wanneer je autoverzekering is geaccepteerd, ontvang je hier van ons een bevestiging van en krijg je jouw polisbescheiden per post toegestuurd. Zodra je deze gegevens hebt ontvangen, is jouw auto verzekerd. Uiteraard zolang je de premie van de autoverzekering op tijd betaalt. Mocht je vragen hebben over jouw afgesloten autoverzekering, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Autoverzekering vergelijken
Op Verzekeringen.com kun je eenvoudig zelf een autoverzekering vergelijken. Nadat je enkele gegevens van jezelf en de auto hebt ingevoerd, krijg je een overzicht van alle verzekeraars die hierop aansluiten. Vervolgens kun je deze verzekeringen vergelijken op basis van premie en voorwaarden. Zodra je een passende autoverzekering hebt gevonden, kun je deze direct online afsluiten.

Lees ook:
Ben ik verzekerd tijdens het maken van een proefrit?
Mijn premie heb ik niet betaald. Ben ik nog wel verzekerd?

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in augustus 2015. Laatst gewijzigd op 28 oktober 2015.