Overstekend wild zorgt voor autoschade: ben ik verzekerd?

Tijdens het rijden op de snelweg of autoweg komt het wel eens voor dat een wild dier plotseling de weg oversteekt. Uitwijken is vaak een reactie, maar dat kan net als de aanrijding met het overstekend wild tot schade leiden. Er volgt in beide situaties niet altijd een schadevergoeding vanuit de autoverzekering.

Overstekend wild kan kleine en grote schade aan de auto veroorzaken, waar je vanuit de autoverzekering natuurlijk een vergoeding voor wilt hebben. Heb je echter alleen een wettelijke aansprakelijkheidsautoverzekering, dan heb je pech. De WA verzekering dekt namelijk alleen schade die aan derden is toegebracht. Er wordt dan geen vergoeding verstrekt voor de schade die bijvoorbeeld door een overstekend hert aan jouw auto is toegebracht.

Schadevergoeding
Er volgt wel een schadevergoeding als er sprake is van een beperkt casco autoverzekering of van een allrisk autoverzekering. Een beperkt casco dekking vergoedt schade aan de auto die door de aanrijding met overstekend wild is veroorzaakt, maar niet de schade die is ontstaan doordat je bent uitgeweken en in de greppel bent beland. Bij een allrisk verzekering wordt niet alleen schade vergoed als je een wild dier daadwerkelijk hebt geraakt, maar ook als je bent uitgeweken voor het dier en daardoor schade hebt opgelopen.

Type autoverzekering
Het hangt dus van het type autoverzekering af of er sprake is van het verzekerd zijn van autoschade dat door overstekend wild is veroorzaakt. Het voorkomen van een aanrijding met overstekend wild is niet altijd mogelijk, maar het is altijd belangrijk om goed op te letten en ook de wildsignaleringsborden in de gaten te houden. Hoe erg het ook is voor het dier dat oversteekt en aangereden wordt, het risico op materiële schade en persoonlijke letselschade kan groter zijn als uitgeweken wordt en je tegen een boom tot stilstand komt.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in augustus 2015. Laatst gewijzigd op 21 augustus 2015.