Premie autoverzekering betalen: per jaar of maandelijks?

De premie van de autoverzekering kan in veel gevallen per maand of per jaar worden betaald. Vaak biedt een autoverzekeraar korting op de autoverzekering wanneer je de premie per jaar betaalt. Waarom kiezen dan veel mensen voor betaling per maand en wat kun je het beste doen?

Of je het beste de premie van de autoverzekering per maand of per jaar betaalt, is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Het is namelijk vaak voordeliger om de premie per jaar te betalen. Verzekeraars bieden vaak kortingen van 3 tot wel 10% wanneer je in één keer het jaarlijkse premiebedrag overmaakt. Wil je een goedkopere autoverzekering? Dan is het dus het meest voordelig om de premie per jaar te betalen. Nadeel is wel dat je in één keer een groot bedrag moet betalen. De verzekeraar kan korting geven op de autoverzekering bij jaarlijkse betaling omdat de verzekeraar dan minder kosten hoeft te maken dan bij een maandelijkse premie.

Rekenvoorbeeld: Stel, je hebt een Ford Focus uit 2014 en je hebt de auto allrisk verzekerd. De premie die je betaalt per maand is 46 euro, dat komt neer op 552 euro per jaar. Je kunt er ook voor kiezen om de premie van de autoverzekering per jaar te betalen. Wanneer je dezelfde autoverzekering in één keer voor een jaar betaalt, zou de premie op 514 euro uitkomen. In dat geval bespaar je bij een jaarlijkse betaling ruim 38 euro.

Het nadeel van een jaarlijkse betaling is dat het in één keer om een groot bedrag gaat. In bovenstaand rekenvoorbeeld gaat het bijvoorbeeld al om 514 euro. Eventueel kun je er ook voor kiezen om zelf het premiebedrag maandelijks bij elkaar te sparen. In dat geval profiteer van je van de korting, maar hoef je niet in één keer het grote bedrag te betalen.

Autoverzekering vergelijken?
Op Verzekeringen.com kun je een autoverzekering vergelijken en direct zien wat welke verzekering kost per maand en wat per jaar. Hierdoor kan je jaarlijks tot wel tientallen euro’s besparen op de autoverzekering. Daarnaast kan je ook vergelijken op basis van polisvoorwaarden of dekking.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot premie beantwoord in april 2016. Laatst gewijzigd op 12 april 2016.