Hoe kan ik besparen op de autoverzekering?

Je kunt op verschillende manieren besparen op de autoverzekering. Eén van de manieren is om de dekking om te zetten naar een goedkopere dekking, maar door te vergelijken kun je slimmer besparen.

De premies die verzekeraars rekenen liggen sterk uiteen. De ene verzekeraar vraagt €250 per jaar voor de autoverzekering, terwijl de andere verzekeraar een premie van €500 in rekening brengt. De autoverzekering is bij uitstek een verzekering waar veel verschil zit in de premiestelling. De duurste dekking in de autoverzekering is de zogenaamde WA/Casco dekking, ook wel all risk genoemd. De goedkoopste en de meest minimale dekking is de WA-dekking. Dit is een verplichte verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid.

Goedkopere dekking voor jouw auto
Je kunt geld besparen door de dekking te beperken. Bij een nieuwe auto is verstandig om te verzekeren op de condities WA/Casco. Bij een schade aan de auto kun je de verzekeraar aanspreken om de schade te vergoeden, zelfs als de schade door jouw toedoen is aangebracht. De premie die je betaalt voor deze verzekering is onder andere afhankelijk van de nieuwwaarde van de auto. Bij oudere auto’s kan deze verzekeringsvorm te duur uitvallen.

Bij een schade wordt er namelijk uitgegaan van de dagwaarde en de premie is gebaseerd op de nieuwwaarde. Veel eigenaren overwegen om de WA/Casco dekking bij auto’s ouder dan 8 jaar naar een beperktere dekking te wijzigen, tenzij zij een hoge bonus/malus korting van 75% tot 80% op de verzekeringspremie hebben. Het verschil op de te betalen premie wordt hierdoor klein waardoor men er vaak voor kiest om de ruimere dekking te behouden.

Door over te stappen naar de WA-plus dekking (WA beperkt casco) kun je de premie sterk verlagen. De beperking van deze dekking ten opzichte van de WA/Casco dekking is dat schade door jouw toedoen aan jouw eigen auto niet verzekerd is. Afhankelijk van de verzekeraar bestaat er wel dekking tegen ruitschade, aanrijding met loslopende dieren, diefstal, storm en brandschade.

Door over te stappen op de WA dekking kun je een nog groter bedrag aan premie besparen. Daar staat wel tegenover dat deze verzekering uitsluitend dekking biedt tegen aanspraken van derden, de tegenpartij. De zogenaamde wettelijke aansprakelijkheid.

Autoverzekeringen vergelijken
Via het internet kun je zeer eenvoudig de premies van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Je hoeft geen verstand van verzekeringen te hebben om vergelijkingen te kunnen maken. Door het kenteken in te vullen en een aantal aanvullende vragen te beantwoorden kun je al een autoverzekering vergelijken. Verschillen in voorwaarden, dekking en eigen risico staan veelal overzichtelijk vermeld.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2013. Laatst gewijzigd op 4 maart 2015.