Tellen schadevrije jaren uit het buitenland ook?

Wellicht heb je in het buitenland gewoond en daar een autoverzekering afgesloten. Ook in het buitenland is het mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. In Nederland bepalen verzekeraars echter zelf of zij een buitenlandse royementsverklaring accepteren.

Onder bepaalde voorwaarden nemen autoverzekeraars je opgebouwde schadevrije jaren in het buitenland over. Vaak is het mogelijk om schadevrije jaren uit het buitenland mee te nemen. Toch is een verzekeraar niet verplicht om deze schadevrije jaren over te nemen. Er zijn geen algemene regels opgesteld over schadevrije jaren uit het buitenland. Of een autoverzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren overneemt verschilt per verzekeraar. Mocht je een autoverzekering in het buitenland hebben afgesloten en wil je schadevrije jaren meenemen? Houd dan rekening met de volgende factoren.

Royementsverklaring
Om je schadevrije jaren uit het buitenland te kunnen aantonen, dien je een verklaring te hebben van de buitenlandse verzekeraar. Deze verklaring heet een royementsverklaring. In deze verklaring staat aangegeven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Vaak moet deze verklaring in het Engels worden aangeleverd, ervan uitgaande dat je hebt gewoond in een niet-Nederlands-sprekend land. Een Spaanse, Franse of Italiaanse verklaring accepteren Nederlandse verzekeraars vaak niet. Vraag dan ook naar een royementsverklaring in het Engels. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan één jaar. Dit werkt hetzelfde als schadevrije jaren, deze zijn bij beëindiging van de verzekering ook maar één jaar geldig.

Vervolgens bekijkt de Nederlandse verzekeraar de royementsverklaring. Zelfs al heb je de originele formulieren in het Engels aangeleverd, is een verzekeraar niet verplicht je schadevrije jaren over te nemen. De autoverzekeraar heeft het recht om dit te weigeren. Meestal kun je schadevrije jaren opgebouwd in België of Frankrijk probleemloos meenemen naar Nederland. Bij het aanvragen van een autoverzekering is het verstandig de verklaring uit het buitenland al mee te sturen. De verzekeraar kan de aanvraag dan direct beoordelen. Aan de hand daarvan wordt de autoverzekering geaccepteerd of geweigerd.

Voorbeeld: Jarenlang heb je gewoond in Spanje en je verhuist uiteindelijk terug naar Nederland. In Spanje heb je in totaal 7 schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je Spaanse autoverzekering relatief goedkoop is. Hier in Nederland wil je deze korting graag behouden. Verschillende verzekeraars hebben geweigerd rekening te houden met je opgebouwde schadevrije jaren in Spanje. Een aantal verzekeraars heeft je buitenlandse royementsverklaring echter wel geaccepteerd. In dat geval is het aantrekkelijker bij deze verzekeraars de autoverzekering te vergelijken. Bij de verzekeraars die je hebben geweigerd zal je namelijk weer helemaal opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Logischerwijs scheelt dit aanzienlijk in premie van de autoverzekering.

  • Tip: Vraag eerst na of de autoverzekeraar jouw schadevrije jaren uit het buitenland wil overnemen.

Nieuwe autoverzekering
Mogelijk zal dus niet elke verzekeraar de verklaring van je buitenlandse autoverzekering accepteren. Vaak verschillen autoverzekeringen van land tot land, bijvoorbeeld vanwege verschillen in nationale wetgevingen, risicobeoordelingen en compensatieregelingen. Het is dan ook verstandig contact op te nemen met je verzekeraar om te overleggen of ze jouw royementsverklaring accepteren.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in december 2015. Laatst gewijzigd op 9 januari 2021.