Ben ik verplicht een alarminstallatie aan te schaffen voor mijn autoverzekering?

Verzekeraars lopen bij het afsluiten van een WA-beperkt casco of WA-cascoautoverzekering het risico op inbraak en diefstal. Ik vraag mij daarom af of het verplicht is een alarminstallatie aan te schaffen.

Wanneer er een aanvraag voor een autoverzekering gedaan wordt kijkt de verzekeraar naar de nieuwwaarde van het voertuig. Bij een hoge nieuwwaarde kan de verzekeraar een gunstige premie geven wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde alarmklasse in zit. Hieronder staat het overzicht van de verschillende alarmklassen die we in Nederland onderscheiden:

Startonderbrekers (klasse 1)
De eerste soort beveiligingssystemen bestaat uit een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat in ieder geval een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het systeem bevat geen inbraakdetectie en geen alarmering. Bij voertuigen die af-fabriek al zijn voorzien van een goedgekeurde startblokkering werkt deze op het motormanagement.

Alarmsysteem (klasse 2)
Klasse 2 alarmsystemen bestaan uit een automatisch inschakelende dubbele blokkering (net als klasse 1), omtrekdetectie en ruimtelijke detectie, akoestisch signalering door middel van een sirene (zonder noodstroom) en optische signalering.

Alarmsysteem (klasse 3)
Klasse 3 alarmsystemen hebben naast de beveiliging van klasse 2 een aanvullende sabotagesignalering en hellingdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening. De verbinding tussen de centrale en de sirene vindt plaats via een gecodeerd signaal. Als de draad tussen de sirene en de centrale wordt doorgeknipt, zal de sirene afgaan op de noodstroomvoorziening.

Voertuigvolgsystemen (klasse 4 en 5)
Met deze systemen is het mogelijk om een gestolen voertuig na de diefstal te traceren. Een klasse 4 of 5 systeem is altijd een combinatie van een klasse 1,2 of 3 systeem en een voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen klasse 4 en 5 is dat bij een klasse 5 systeem het voertuigvolgsysteem wordt geactiveerd als het alarm afgaat. Bij een klasse 4 systeem is dat niet het geval. Het voertuigvolgsysteem wordt bij klasse 4 systemen geactiveerd door een bewegingssensor of na een diefstalmelding van de eigenaar. Dit resulteert in de volgende klassenindeling:

  • SCM Klasse 1 + Voertuigvolgsysteem= klasse 4
  • SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat niet geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 4
  • SCM Klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 5

Op het moment dat je een autoverzekering aanvraagt zal de verzekeraar een clausule opnemen waarin staat vermeld welke alarmklasse verplicht is voor de te betalen premie. Een alarminstallatie is dus niet altijd verplicht bij het afsluiten van een autoverzekering. Voor sommige autotypes, zoals cabrio's en duurdere auto's, stelt de verzekeraar een bepaalde alarmklasse verplicht. Daarnaast zijn er autoverzekeraars die een korting geven op de premie als er een bepaalde alarmklasse is ingebouwd.

Voor diefstalgevoelige auto's, zoals sportwagens, sportieve uitvoeringen (bijv. GTI), terreinauto's, cabriolets, BMW- en Mercedesmodellen kunnen hogere eisen gelden, of kunnen de eisen bij een lagere cataloguswaarde ingaan. Bij sommige autoverzekeraars gelden geen eisen hoger dan klasse 1. Naast het feit dat je je auto niet kwijt wilt aan een autodief en dat dat al reden genoeg is om een alarminstallatie te installeren, loont het dus wel degelijk om een alarminstallatie te hebben wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in september 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.