Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een auto is de prijs van een voertuig op de datum dat het RDW kenteken deel 1 heeft afgegeven.

Wanneer je ooit een (nieuwe) auto hebt gekocht, zal je vast weleens de term cataloguswaarde zijn tegengekomen. Deze prijs is dus de waarde van de auto op de datum dat het RDW het kentekenbewijs deel 1 heeft afgegeven. De cataloguswaarde is inclusief BTW en BPM, maar ook accessoires aangebracht door de fabrikant op importeur voordat het RDW kenteken deel 1 heeft afgegeven.

Verschil cataloguswaarde en nieuwwaarde auto
De termen cataloguswaarde en nieuwwaarde worden vaak door elkaar gebruik, maar zijn in werkelijkheid net wat anders. De nieuwwaarde is namelijk het bedrag dat je nu nodig hebt om een soortgelijke auto te kopen. Om allerlei verschillende reden kan dit van elkaar afwijken. Veel autoverzekeraars kennen een nieuwwaarderegeling voor auto’s tot een bepaalde leeftijd. Heb je een wat oudere auto, dan krijg je vaak alleen de dagwaarde vergoedt.

Verschil cataloguswaarde en aanschafwaarde auto
Ook tussen de cataloguswaarde en de aanschafwaarde zit een wezenlijk verschil. De aanschafwaarde is namelijk het bedrag dat jij voor de auto hebt betaald. In theorie zouden beide bedragen hetzelfde kunnen zijn, maar in de praktijk komt dit nauwelijks voor. Bijvoorbeeld omdat je korting hebt gekregen op jouw auto.

Begrip over de autoverzekering omschreven in november 2016. Laatst gewijzigd op 3 november 2016.