Wat is een WA-autoverzekering?

Wanneer je een auto koopt, ben je bij wet verplicht je auto te verzekeren. Zolang je dit niet gedaan hebt mag de auto de weg niet op. Doe je dit toch, ben je in overtreding en dus strafbaar.

Er zijn in Nederland een drietal soorten autoverzekering die je als autobezitter kunt afsluiten, en je bent verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Maar wat houdt dit nu precies in?

De afkorting W.A. staat voor wettelijke aansprakelijkheid, wat betekent dat een WA-autoverzekering een aansprakelijkheidsverzekering is. Met andere woorden, jij als verzekerde automobilist wordt door je verzekering beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Mocht je schade aan derden toebrengen door jouw fout, dan zal je verzekeraar de schade dekken. Het idee hierachter is dat je niet zomaar tegen een hele hoge kostenpost op kunt kijken als je een keer in de fout gaat in het verkeer.

Wat dekt een WA-autoverzekering niet?
Zoals eerder vermeld, is een WA-autoverzekering het minimaal verplichte niveau van verzekering. Logischerwijs zijn er dus zaken die niet door een dergelijke verzekering gedekt worden. Denk daarbij vooral aan schade aan de eigen auto en diefstal.

Dekking WA-autoverzekering
Een WA-autoverzekering is dus een verzekering op je auto die je beschermt tegen schade berokkend aan derden, maar zal niet uitkeren als je zelf schade ondervindt. Alleen schade die met jouw auto wordt toegebracht aan personen of eigendommen wordt vergoed. De WA-autoverzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s ouder dan 10 jaar.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 13 augustus 2014.