Is een eigen risico bij de inboedelverzekering verplicht?

Het eigen risico bij de inboedelverzekering zorgt ervoor dat je een deel van de schadekosten voor eigen risico moet nemen. Ben je verplicht een eigen risico te betalen in geval van schade?

Een eigen risico is een bedrag dat voor eigen rekening moet worden genomen bij schade. Vaak moet je een eigen risico verplicht nemen wanneer je een inboedelverzekering afsluit. Het is dan meestal wel een relatief laaf bedrag, bijvoorbeeld 50 euro.

Een verzekeraar hanteert een eigen risico vanwege twee dingen:

  • Ten eerste is de verzekerde dan zuiniger op zijn inboedel. Bij een schade moet je eerst zelf een bedrag betalen waardoor je waarschijnlijker zuiniger omgaat met spullen. De verzekeraar hoeft dan minder vaak schade uit te keren.
  • Ten tweede probeert de verzekeraar middels een eigen risico kleine schademeldingen te voorkomen. Meestal is de schadevergoeding en administratie duurder voor de verzekeraar dan de schade zelf.

Echter, een eigen risico betalen in geval van schade is niet altijd verplicht. Door de woning goed te beveiligen en dit aan te tonen bij de verzekeraar, hoeft er geen eigen risico betaald te worden. Dat de woning goed is beveiligd, kan worden aangetoond middels beveiligingscertificaten. Bijvoorbeeld met een certificaat door een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf, zoals het certificaat van Stichting Borg, of met een certificaat Keurmerk Veilig Wonen. Het certificaat Keurmerk Veilig Wonen kan worden uitgegeven door politie in jouw buurt.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in januari 2015. Laatst gewijzigd op 15 januari 2015.