Wat gebeurt er bij een te lage schatting van de inboedelwaarde?

Ik heb mogelijk de waarde van mijn inboedel te laag ingeschat na de aanschaf van nieuwe meubels. Kan dit voor problemen zorgen?

Iedere verzekerde is verantwoordelijk voor het bepalen van de inboedelwaarde, waarbij er een schatting gemaakt moet worden. Bij het schatten kan er het beste uitgegaan worden van de nieuwwaarde, de waarde van iets wanneer het nieuw wordt aangeschaft. Een exacte schatting van de inboedelwaarde is bijna onmogelijk, maar het is wel belangrijk dat de inboedel zo goed mogelijk geschat wordt.

Voorbeeld
Bij het te laag inschatten van de inboedel kun je problemen krijgen bij het claimen van schade. Stel, je inboedel is 60.000 euro waard en je bent verzekerd voor 30.000 euro. Wanneer je schade hebt van 10.000 euro, krijg je slechts 5.000 euro vergoed (30.000 / 60.000 * 10.000) van de verzekeraar. Je loopt dan dus 5.000 euro mis.

Het schatten van de waarde van de inboedel kan gedaan worden met behulp van een inboedelwaardemeter, die de verzekeraar ter beschikking stelt. Op basis van een aantal vragen wordt een verzekerd bedrag geadviseerd. Met de meter voorkom je dat je onderverzekerd bent.

Lees ook:

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 21 januari 2016.