Is spoedeisende hulp gratis?

Het kan zomaar gebeuren. Je stoot je teen, valt van de trap of je fiets. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ondanks dat het niet heel ernstig is, kan het zijn dat je naar de eerste hulp moet. Maar wordt deze hulp ook vergoed?

Een ongelukje zit in een klein hoekje en hoeft lang niet altijd zo ernstig te zijn dat een ambulance bellen nodig is. Neem daarom contact op met je huisarts. Wanneer het weekend of een feestdag is kan je bellen met de huisartsenpost. Deze zullen je, indien nodig, doorverwijzen naar de spoedeisende eerste hulp (SEH).

Vanuit de basisverzekering worden de kosten voor zowel de huisarts als de huisartsenpost vergoed. Ook de kosten voor een bezoek aan de SEH vallen binnen je basiszorgverzekering. Wel is het zo dat je eerst eigen risico moet betalen. De hoogte hangt af van het bedrag dat je nog open hebt staan voor je eigen risico. Ga je naar de SEH zonder vooraf een huisarts te contacteren en is de zorg niet spoedeisend, dan zal je bezoek ook niet door de zorgverzekering worden vergoed.

Zorg in het buitenland
Helaas kan het ook gebeuren dat terwijl je op vakantie bent, je (spoedeisende) hulp nodig hebt. In dat geval raden we je aan om eerst de alarmlijn van je zorg- of reisverzekering te bellen. Deze kunnen je verder helpen en gaan met je op zoek naar een arts. Word je met spoed opgenomen in een buitenlands ziekenhuis? Bel dan zodra je kunt de verzekeraar op om deze op de hoogte te stellen.

Vergoeding zorg buitenland
De basiszorgverzekering vergoed spoedeisende hulp in het buitenland tot maximaal het in Nederland geldende tarief. Indien gewenst kan je een reisverzekering afsluiten die alle kosten daarboven ook vergoed. Ook raden wij je aan om een EHIC pas mee te nemen. Deze is verkrijgbaar bij je zorgverzekeraar. Met een EHIC pas hoef je de kosten niet voor te schieten.

Lees ook: Ben ik voor zorg verzekerd als ik met vakantie ben in het buitenland?

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 6 oktober 2016.