ASR neemt Generali Nederland over

ASR heeft de strijd rondom de overname van de Nederlandse tak van Generali gewonnen. Met de overname is zo’n 143 miljoen euro gemoeid en zullen zo’n 200.000 verzekeringspolissen worden overgezet.
Generali Nederland wordt overgenomen door branchegenoot ASR

Generali Nederland wordt overgenomen door branchegenoot ASR

Als gevolg van de overname, zullen de 350 medewerkers van Generali in de loop van volgend jaar intrek nemen bij ASR. Daarnaast zullen ook een onbekend aantal banen verdwijnen. In totaal betaald ASR 200 miljoen voor de overname. Naast het bedrag dat zij aan de Italianen betalen, doet de verzekeraar ook nog een kapitaalinjectie in het bedrijf om de kapitaalbuffer te versterken. Beide partijen hopen de overname in het eerste kwartaal van 2018 te kunnen afronden. De Nederlansche Bank (DNB) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) moeten de overname nog goedkeuren.

Overnamegolf verzekeringswereld

De afgelopen jaren is er een overnamegolf op te merken binnen de verzekeringsbranche. Met name de kleinere verzekeraars lijken het zwaar te hebben. Generali stoot niet alleen de Nederlandse tak af, maar ook België en Portugal staan in de etalage. Het is voor verzekeraars in de huidige markt lastig om zelfstandig te blijven opereren. ASR wil graag haar positie in de Nederlandse markt versterken en met de tak van Generali Nederland lijken zich daar weer voldoende kansen in aan te dienen.

ASR was niet de enige die aasde op Generali, ook namen als Reinsurance Group of America (RGA) en Vivat zouden interesse hebben getoond. Desondanks was de verzekeraar sinds mei al exclusief in gesprek met de Italianen. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft een aantal kamervragen gesteld over de overname. Zij is verbaasd dat ASR in een krimpende verzekeringsmarkt een verlieslijdende concurrent wil overnemen. Het nieuws van de overname kwam bovendien op dezelfde dag dat de Nederlandse Staat bekend maakte de laatste partij aandelen in ASR te willen verkopen. Na afronding van de laatste transactie zal ASR staatsbedrijf af zijn.

Gepubliceerd op 18 september 2017 om 9:00 uur.