‘Britse autoverzekeraars zouden dashcam-kortingen moeten bieden’

Vergelijkingssite uSwitch.com pleit ervoor dat Britse verzekeraars korting geven aan automobilisten die een dashcam gebruiken. Onderzoek heeft volgens de Britse vergelijker aangetoond dat een dashcam tijd en geld bespaart voor zowel de automobilist als de verzekeraar.
Minder premie voor automobilisten met dashcam

Minder premie voor automobilisten met dashcam

Een lagere premie voor de autoverzekering door het gebruik van een dashboard camera? Eerder werd op Verzekeringen.com al aandacht besteed aan deze nieuwe technologie. Toen werd al duidelijk dat verzekeraars in Rusland het zelfs verplicht stellen. Nu blijkt ook vergelijkingssite uSwitch er op aan te dringen dat Britse autoverzekeraars kortingen moeten geven aan automobilisten die een dashcam gebruiken. Meer dan een kwart van onschuldige bestuurders die een schadeclaim hebben gemaakt zagen vervolgens de premie stijgen wanneer ze niet in staat waren om te bewijzen wat er gebeurd was, blijkt uit onderzoek van uSwitch.com.

Aan het onderzoek van uSwitch deden 2132 Britse automobilisten mee. Daaruit bleek dat slechts 15 procent van de respondenten een dashcam in hun auto hadden geïnstalleerd. De belangrijkste reden voor het niet hebben van een dashcam; chauffeurs betwijfelde of de dashcam impact zou hebben op de premie van hun autoverzekering. Terwijl volgens uSwitch bestuurders met een dashcam een hoop geld besparen. Gemiddeld kost een dashcam volgens hen 90 Britse pond.

Dashcam effectief

Meer dan acht op de 10 (86%) respondenten was wel van mening dat de technologie hen kon beschermen tegen frauduleuze claims. Ruim 75 procent denkt dat men zo sneller een schade kan claimen. Een derde (35%) van de bestuurders liet weten dat een dashcam in hun auto er voor zou zorgen dat ze beter zouden gaan rijden. De dashcams zouden ook een effectief wapen zijn tegen ‘crash-for-cash’ fraudeurs, die de Britse verzekeringssector al jaren teisteren en de premies van de autoverzekering enorm hebben opgedreven.

Bijna zeven op de 10 automobilisten (69%) zouden graag hun eigen opnames met verzekeraars delen, ook al is men zelf schuldig aan het ongeval. Het is opvallend te noemen dat 40 procent geloofde dat de technologie te duur was om zelf aan te schaffen. Daarnaast zei 23 procent van de respondenten dat een dashcam hun auto aantrekkelijker zou maken voor dieven. Uswitch wijst er nu op dat dashcams helemaal niet zo duur zijn en sommige verzekeraars wel al kortingen geven op de autoverzekering.

Korting op autoverzekering

Verzekeraars AXA en Swiftcover bieden klanten al een zogeheten dashcam-korting. Critici vinden daarom dat er meer verzekeraars moeten komen die een dergelijke technologie aanmoedigen door korting te geven op de autoverzekering.

“Er zijn zoveel automobilisten die worden geconfronteerd met een forse premiestijging na het maken van een claim, zij zouden er juist alles aan moeten doen om hun onschuld te bewijzen. Nieuwe technologie die dit vereenvoudigd moet dan ook groen licht krijgen. Het installeren van dash-cams in auto’s zouden zowel automobilisten als verzekeraars tijd en geld besparen”, aldus Rod Jones verzekeringsexpert bij uSwitch.com.

In Nederland is het op dit moment nog niet zover dat automobilisten met een dashcam minder premie betalen. Wel zouden Interpolis, Allianz, Univé en Nationale-Nederlanden beelden van dashboard camera’s bekijken wanneer deze worden meegestuurd bij een claim.

Gepubliceerd op 9 september 2015 om 16:36 uur in de categorie autoverzekering.