Lagere premie autoverzekering door dashboard camera?

In Rusland is rijden met een dashboard camera verplicht door verzekeraars. Hier in ons land merken verzekeraars nog weinig van de dashcam, die wel in populariteit toeneemt. Verzekeraars geven echter wel aan dat het een nieuwe bron van bewijsmateriaal vormt. Gaat de zogeheten ‘dashcam’ straks zorgen voor lagere premie voor de autoverzekering?
Schuldvraag met dashcam wellicht sneller duidelijk voor verzekeraars

Schuldvraag met dashcam wellicht sneller duidelijk voor verzekeraars

Met een dashboard camera kunnen we wellicht discussies over schuld en onschuld vermijden. Maar de vraag is natuurlijk of verzekeraars in Nederland hier ook op zitten te wachten. En of de dashboard camera straks impact heeft op de premie van de autoverzekering. Het is in ons land al mogelijk om beelden van de dashcam te gebruiken, om de schuld of verantwoordelijkheid bij ongevallen te bewijzen. Toch zijn er nog maar weinig bestuurders in Nederland die hier gebruik van maken.

Nog weinig claims met dashcam

De dashboard camera wint in ieder geval wel sterk aan populariteit. Ook verzekeraars hebben aangegeven voorstander te zijn van een dashboard camera. Het zou naast de schuldvraag, er voor zorgen dat mensen verantwoordelijker gaan rijden. De verzekeraars Allianz, Univé en Nationale-Nederlanden hebben eerder aangegeven nog geen claims binnen te hebben gekregen waarbij beelden van dashcams werden aangedragen als bewijs. Interpolis daarentegen liet weten dat verzekerden steeds vaker beelden van dashboard camera’s opsturen.

Univé Verzekeringen gaf terecht aan dat je bij een dashcam niet altijd kan zien hoe hard er wordt gereden en dat per situatie de camerabeelden beoordeeld dienen te worden. Toch zijn er al dashboard camera’s op de markt die voorzien zijn van GPS en een G-sensor. Naast de beelden worden dan de GPS-coördinaten vastgelegd en worden de krachten waar je auto mee te maken krijgt bij een ongeval gemeten, middels de G-sensor.

Dashcam en invloed op autoverzekering

Nieuwe bron van informatie

Voor verzekeraars komt er op die manier een bron van nieuwe informatie vrij. Bovendien geeft dit vaak beter uitsluitsel dan de verklaringen van betrokken en getuigen. Wat dat betreft kan de schuldvraag wellicht eerder worden bepaald. Ook de claim kan in sommige gevallen eerder worden afgehandeld. Sommige automobilisten kunnen nu nog fluiten naar hun verzekeringsgeld wanneer er geen duidelijkheid is over de schuldvraag. Dat kan er dan voor zorgen dat je minder no-claimkorting ontvangt. De dashcam kan in dat geval wel invloed hebben op de premie van je autoverzekering.

De dashcam in het buitenland

Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de dashcam er ook daadwerkelijk voor zorgt dat we minder premie hoeven te betalen voor de autoverzekering. In Rusland hebben verzekeraars de dashcam verplicht om het aantal fraudegevallen terug te dringen. Maar in sommige landen is het gebruik van een dashboard camera verboden. In landen als Oostenrijk en Portugal kun je een boete krijgen voor het gebruik van een dashcam. In Oostenrijk kan de boete oplopen tot wel €10.000 per overtreding en in Portugal een boete van €2.500.

Het Belgische DVV Verzekeringen deelt de dashcams al uit aan hun nieuwe klanten. Het is de eerste verzekeraar in België die zijn klanten voorstelt om bij schadegevallen de beelden van een dashboard camera te gebruiken. Bij onduidelijkheid over de schuldvraag neemt de verzekeraar de beelden van de dashcam mee in het dossier van de klant.

In het Verenigd Koninkrijk gaat men nog een stapje verder. Daar wordt wel al korting op de autoverzekering geboden bij het gebruik van dashboard camera’s. Verzekeraar Swiftcover biedt bijvoorbeeld een korting van 10% op de premie van de autoverzekering voor bestuurders met een dashcam.

Gepubliceerd op 30 april 2015 om 15:53 uur in de categorie autoverzekering.