Kosten zorgverzekering omlaag, eigen risico omhoog

Nederlanders kiezen er vaker voor het eigen risico te verhogen waardoor de premie van de zorgverzekering omlaag gaat. Uit onderzoek van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de zorgverzekering dit jaar gemiddeld 13 euro goedkoper is dan in 2012.
Meer zorgverzekerden kiezen voor verhoogd eigen risico

Meer zorgverzekerden kiezen voor verhoogd eigen risico

De premie van de zorgverzekering is dit jaar gemiddeld 13 euro goedkoper dan een jaar eerder. Vooral het scherper inkopen van zorg door zorgverzekeraars zorgt voor het positieve resultaat. Het eigen risico stijgt echter wel ieder jaar waardoor mensen die zorg nodig hebben extra betalen. Meer mensen kiezen dus voor een hoger vrijwillig eigen risico. Dit verhoogde eigen risico zorgt ervoor dat de zorgpremie iets omlaag gaat.

Uit de jaarlijkse marktscan die de NZa bekend heeft gemaakt blijkt tevens dat dit jaar 8,3 procent is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het merendeel is echter tevreden bij de huidige zorgverzekeraar, ongeveer 67,4 procent. Bij het overstappen van zorgverzekeraar speelt het tarief een belangrijke rol. Toch kost het vergelijken en bepalen van de beste optie nog veel moeite voor de consument.

Ondanks dat de zorgpremie dit jaar lager is dan het jaar ervoor, stijgt het aantal mensen dat kiest voor een vrijwillig eigen risico. Een constructie die uiteraard alleen lucratief uitpakt wanneer men geen of weinig zorg nodig heeft. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die kiezen voor een extra eigen risico vaak ook meteen ‘all in’ gaan. Een verhoogd eigen risico van 500 euro, dus in totaal 850 euro, is het meest populair. Iedere verzekerde heeft in 2013 namelijk sowieso een verplicht eigen risico van 350 euro.

Of de kosten voor de zorgverzekering in 2014 wederom lager zijn is nog niet bekend. De tarieven voor de zorgverzekeringen worden mogelijk in september/oktober bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de besparingen van verzekeraars opnieuw doorwerken in de verzekeringspremies.

Gepubliceerd op 15 augustus 2013 om 10:55 uur in de categorie zorgverzekering.