Meer problemen met betalen eigen risico aan zorgverzekeraars

Steeds meer verzekerden met financiële problemen zijn niet meer in staat om het eigen risico van de zorgverzekering te betalen. De zorgverzekeraars treffen momenteel dagelijkse betalingsregelingen met verzekerden.
Steeds meer Nederlanders in de problemen bij het betalen van de premie en het eigen risico

Steeds meer Nederlanders in de problemen bij het betalen van de premie en het eigen risico

Het betalen van de premie van de zorgverzekering levert bij driehonderdduizend verzekerden in Nederland al problemen op, want dat aantal heeft nu te maken met een betalingsachterstand. Het probleem met betrekking tot het betalen van het deel van het eigen risico lijkt echter nog groter te zijn, zoals blijkt uit de informatie die de zorgverzekeraars naar buiten hebben gebracht.

Bij de verschillende zorgverzekeraars melden zich elke dag weer honderden mensen om een betalingsregeling aan te vragen voor het voldoen van de eigen bijdrage aan het wettelijk eigen risico dat gekoppeld is aan de zorgverzekering.

Bij VGZ is er op dit moment al sprake van driehonderdduizend verzekerden die een regeling hebben getroffen voor het betalen van het eigen risico. Zorgverzekeraar Menzis heeft laten weten dat er maandelijks ongeveer achtduizend personen om een betalingsregeling verzoeken of uitstel vragen van betaling.

In een periode van twaalf maanden is het aantal verzekerden van CZ dat problemen heeft met de betaling verdrievoudigd en in 2013 is het aantal verzekerden met betalingsproblemen daarmee op een aantal van 120.000 personen gekomen.

Het wettelijk eigen risico is gekoppeld aan de basisverzekering, die iedereen vanaf 18 jaar en ouder verplicht moet afsluiten. Het eigen risico voor het wettelijk deel wordt in 2014 hoger vastgesteld op een bedrag van 360 euro. Op dit moment bedraagt het eigen risico 350 euro.

Gepubliceerd op 3 december 2013 om 10:55 uur in de categorie zorgverzekering.