Minder overstappers zorgverzekering dan verwacht

Het aantal verzekerden dat is overgestapt van zorgverzekering is lager uitgevallen dan verwacht. Eerder werd verwacht dat 7 procent van de verzekerden zou overstappen, dit werd uiteindelijk 6,3 procent. In totaal zijn ruim één miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, aldus cijfers van Vektis.
Ruim een miljoen verzekerden kiezen andere zorgverzekering

Ruim een miljoen verzekerden kiezen andere zorgverzekering

In totaal wisselden 6,3 procent van de verzekerden tijdens dit overstapseizoen van zorgverzekering. Dit is lager dan de verwachtingen die informatiecentrum voor de zorg Vektis eerder uitsprak. Minder mensen stapten dit jaar over van zorgverzekeraar. Een jaar eerder kwam het percentage overstappers namelijk nog uit op 6,8 procent. Ook in 2014 en 2013 lag het aantal overstappers hoger, namelijk op respectievelijk 6,5 procent en 7,2 procent. Toch ligt het aantal overstappers wel in lijn met voorgaande jaren: ongeveer 6 procent van de Nederlanders stapt over. Eerder bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat verzekerden die willen overstappen steeds langer wachten met hun definitieve keuze.

Oorzaak

Een verklaring voor de daling kan Vektis niet geven, maar eerder passeerden al wat verklaringen de revue. Sommige geven bijvoorbeeld aan dat verzekeraars en vergelijkingssites minder geld hebben uitgegeven aan tv-reclames en dat het item ‘zorg’ minder media-aandacht kreeg. Anderen zagen de beperkte stijging van de premies als verklaring voor het dalende aantal overstappers. Het zou dan namelijk voor verzekerden minder de moeite zijn om over te stappen. Daarnaast zouden consumenten volgens de Autoriteit Consument Markt (ACM) moeilijker een afgewogen keuze kunnen maken, omdat zorgverzekeraars zich te weinig onderscheiden. De toezichthouder wil dan ook dat zorgverzekeraars meer met elkaar gaan concurreren.

Naast bovenstaande verklaringen werden er nog tal van redenen genoemd. In april komt Vektis met de Zorgthermometer: een uitgebreid rapport waarin het overstap- en keuzegedrag van verzekerden verder wordt uitgelicht. Daarnaast wordt bekendgemaakt hoeveel euro gemiddeld per verzekerde werd bespaard bij een overstap van zorgverzekeraar. De meeste overstappers hebben namelijk als belangrijkste motivatie de hoogte van de premie. Door de vele kritiek op de ‘goedkopere’ budgetpolis, besluiten verzekerden nu eerder het eigen risico te verhogen. Op die manier kan men toch enigszins besparen op de verzekering.

Gepubliceerd op 22 februari 2016 om 10:38 uur in de categorie zorgverzekering.