Minder schadeclaims autoverzekering door zachte winter

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat er minder schadeclaims via de autoverzekering zijn ingediend. Opvallend is dat het aantal schadeclaims al een aantal jaren daalt door het uitblijven van strenge winters.
Steeds minder schadeclaims via autoverzekering door uitblijven strenge winters

Steeds minder schadeclaims via autoverzekering door uitblijven strenge winters

De afgelopen winter is weer een zachte winter geweest en dat heeft ertoe geleid dat het aantal schadeclaims sterk is gedaald. In vergelijking met de februarimaand van vorig jaar is het aantal claims via de autoverzekering in februari 2015 met maar liefst 30 procent gedaald. Als er gekeken wordt naar dezelfde periode in het jaar 2010 is er zelfs een daling van 50 procent waar te nemen. Deze cijfers zijn afkomstig van het consumentencollectief UnitedConsumers.

De zachte winter is overigens niet de enige te benoemen oorzaak voor de daling van de schadeclaims. Auto’s worden namelijk steeds vaker voorzien van ondersteunende middelen die het de bestuurder gemakkelijker maken om in de auto te rijden en helpen schade te voorkomen. Daarbij kan er gedacht worden aan hulpmiddelen als parkeerdetectoren, Break Assist en ABS.

Wel meer schadeclaims in december

De maand december vormt een uitzondering op de daling van het aantal claims dat via de autoverzekering is ingediend. Dat kan worden verklaard doordat steeds meer bestuurders ervoor kiezen om winterbanden aan te schaffen voor het winterseizoen. De maand december is echter een maand geweest zonder veel sneeuw, vorst en ijzel. Dit kan een verklaring zijn, waarom er in de maand december wel meer schadeclaims via de autoverzekering zijn ingediend.

Minder schadeclaims autoverzekering door zachte winter

Bron grafiek: KNMI

De winterbanden zijn namelijk geschikt voor de slechte weersomstandigheden als sneeuw, vorst en ijzel, maar kennen op een droge weg bijvoorbeeld een langere remweg. Het profiel van de winterbanden is namelijk zo ontworpen dat het effectief wordt geacht voor het rijden over sneeuw en is minder functioneel bij het rijden op een droog wegdek. Bij hogere temperaturen wordt de remweg bij het gebruik van winterbanden langer. Dat is ook een van de redenen waarom er in de zomer beter gereden kan worden met zomerbanden.

Zomerbanden

Steeds meer automobilisten kiezen voor de mogelijkheid om in de zomer met zomerbanden en in de winter met winterbanden te rijden. Bij het gebruik van winterbanden of all season banden in de zomer is het belangrijk dat de bestuurder rekening houdt met de functionaliteit van de banden. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de minder goede wegligging net als de langere remweg te compenseren door het rijgedrag daarop aan te passen. Daarbij gaat het onder meer om de snelheid en de volgafstand ten opzichte van de voorliggende auto.

Het is niet aan te raden om in de zomer met winterbanden te rijden, want de banden zullen door de hogere temperaturen sneller aan slijtage onderhevig zijn. Als er dan doorgereden wordt in de winter met dezelfde banden dan kan het zijn dat het profiel van de banden niet meer voldoende is. Dat is ook een belangrijke reden waarom aangeraden wordt om voor de zomer de winterbanden door zomerbanden te vervangen. Door met het juiste type banden te rijden in de zomer en in de winter wordt de kans op schade verkleind.

Lees ook:

Gepubliceerd op 14 april 2015 om 10:30 uur in de categorie autoverzekering.