Pokémon Go in wereld van verzekeringen

Inmiddels heeft Pokémon Go ook Nederland bereikt. Jongeren gaan massaal op pad om de zeldzaamste Pokémons te vangen. Dit heeft in sommige landen al tot gevaarlijke situaties geleid. Jongeren lijken namelijk totaal geen rekening meer te houden met hun omgeving. Hoe spelen verzekeraars hier eigenlijk op in?
Risico's van Pokémon Go en hoe gaan verzekeraars hiermee om?

Risico's van Pokémon Go en hoe gaan verzekeraars hiermee om?

Het lijkt op het eerste gezicht een gekke combinatie: Pokémon Go en verzekeringen. Toch zijn er wel degelijk raakvlakken omdat jongeren de grootste risico’s nemen om bijvoorbeeld een Charmander, Pikachu of Mewtwo te vangen. Daarbij lijken zij hun omgeving totaal uit het oog te verliezen, wat in verschillende landen al geleid heeft tot ongelukken. Verzekeraars lijken hier nu op in te gaan spelen door een soort dekking aan te bieden bij het spelen van Pokémon Go. De Russische bank Sberbank geeft klanten namelijk tot ongeveer $800 dekking in geval van schade tijdens het gebruik van de populaire app. Ook in Verenigd Koninkrijk heeft het Britse Verbond van Verzekeraars, ABI, richtlijnen uitgebracht om veilig te spelen.

Pokémon-verzekering
Er lijkt dus ook binnen de wereld van verzekeringen aandacht te zijn voor Pokémon Go. Het spel is inmiddels de grootste mobiele game ooit met alleen al in de VS meer dan 21 miljoen Pokémon trainers. Gebruikers wanen zich in een AR-versie (Augmented Reality) van de echte wereld, waar wijken, parken, straten, kantoren en woningen worden bevolkt met allerlei Pokémons. Ondanks dat er in de app ook wordt gewaarschuwd om goed te letten op de omgeving, gaat het nog wel eens mis. Het spel brengt dus ook risico’s met zich mee, die sommige verzekeraars nu willen dekken in een speciale “Pokémon-verzekering”.

Er zijn verschillende ideeën over hoe Augmented Reality (AR) kan worden gebruikt in de verzekeringsbranche. Daarbij kun je denken aan live-advies waarbij gebruikers worden geholpen waar zij precies foto’s en video’s moeten maken bij schade aan de auto of woning. Ook kan AR helpen om ongevallen te voorkomen, gebruikers kunnen namelijk via een app worden gewaarschuwd voor potentiële risico’s. Kortom, tal van mogelijkheden waar verzekeraars mee aan de slag zouden kunnen.

Wat is gedekt?
Tijdens het spelen van de Pokémon Go app kan er dus van alles fout gaan wanneer je niet goed oplet. Voorkomen is beter dan genezen, maar wel handig te weten welke verzekeringen je kunt benaderen in geval van schade. Gooi je bijvoorbeeld je smartphone weg in plaats van een Pokéball, dan kan de inboedelverzekering met buitenshuisdekking uitkomst bieden. Let er wel op dat niet elke buitenshuisdekking val- of stootschade vergoed. Naast het feit dat je voor schade op straat een buitenhuisdekking moet hebben, is dus vergoeding niet altijd vanzelfsprekend. Hiervoor kun je de polisvoorwaarden checken. Laat je binnenshuis de telefoon vallen, dan kun je deze claimen op de ‘gewone’ inboedelverzekering. Ook hier geldt dat niet alle verzekeraars vallen of stoten vergoeden.

Pokémon Go en verzekeringen: waar moet je op letten?

Natuurlijk kan er ook op straat wat gebeuren doordat je zomaar in ééns de weg oversteekt zonder goed te kijken. Stel, je wordt aangereden door een auto dan vergoedt de WA-autoverzekering van de automobilist meestal de schade. In enkele gevallen kan de automobilist zich dan beroepen op overmacht. Het is dan aan de rechter om te bepalen wie er voor de schade moet opdraaien.

Ook tijdens het fietsen kun je Pokémons vangen, dit gaat namelijk een stuk sneller dan tijdens het wandelen. Probleem is alleen dat je vaak geen twee dingen tegelijk kunt doen en gauw dingen over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan overstekende voetganger of auto. In dat geval kun je schade die jij veroorzaakt hebt aan anderen, meestal claimen via de aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt voor schades die je bij andere veroorzaakt. Heb je deze verzekering niet? Dan zal je zelf de kosten moeten vergoeden.

Opgepast!
Er zijn nog tal van scenario’s te bedenken waarbij het fout kan gaan. Wees in ieder geval gewaarschuwd wanneer je Pokémon Go gaat spelen. Eerder liet de Telegraaf weten dat spelers in de meeste gevallen op zijn verzekeraar kunnen rekenen. Alleen wanneer er sprake is van een ‘verwijtbare roekeloosheid’, kan het zijn dat de verzekering de schade niet uitkeert. Vaak is dit moeilijk te bewijzen en krijgt een verzekerde het voordeel van de twijfel.

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 13:04 uur.