Stormschade zeker 95 miljoen euro

De storm van afgelopen maandag was de zwaarste sinds 1990. De zwaarste windstoot ging met 152 kilometer per uur over Lauwersoog. De eerste voorzichtige schattingen komen op een totale schadelast voor verzekeraars van 95 miljoen euro.
Verbond van Verzekeraars doet eerste schatting van stormschade

Verbond van Verzekeraars doet eerste schatting van stormschade

Deze voorzichtige inschatting is afgegeven door het Verbond van Verzekeraars. Deze schatting is nog exclusief schade aan de landbouw en de overheidssector. Alleen al op maandag heeft Interpolis 3.500 meldingen van schade ontvangen, en ASR geeft ook aan dat ze enkele duizenden schademeldingen hebben ontvangen. De schade werd voornamelijk veroorzaakt door ontwortelde bomen en rondvliegende dakpannen.

De schade is nog enigszins beperkt gebleven doordat de KNMI terecht code rood heeft afgegeven. Mensen hebben hierop kunnen anticiperen door preventieve maatregelen te treffen en door niet de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk was. De totale schadelasten zijn pas over een aantal maanden exact vast te stellen.

Biedt de woonhuisverzekering dekking tegen stormschade?
Stormschade aan uw eigen woning kunt u claimen op de woonhuisverzekering (=opstalverzekering). Een eerste vereiste om te kunnen claimen op de verzekering is dat er sprake moet zijn van een storm. Hiervoor is een minimale windsterkte vereist van windkracht 7. In de meeste delen van het land kwam de windsterkte ruim boven de windkracht 7. Niet de volledige schade kan worden verhaald op de opstalverzekering. Meestal hanteren verzekeraars een eigen risico bij stormschade tussen €200 en €450. Hoeveel uw verzekeraar hanteert kunt u vinden in de polisvoorwaarden.

Gepubliceerd op 30 oktober 2013 om 10:45 uur.