Verzekeraars mogen premies verhogen bij stilzwijgende verlenging

Verzekeraars mogen de premie van de schadeverzekeringen altijd verhogen bij een stilzwijgende verlenging. Dat is het oordeel van de beroepscommissie van klachteninstituut Kifid.
Premies mogen verhoogd worden bij stilzwijgende verlenging.

Premies mogen verhoogd worden bij stilzwijgende verlenging.

Eerder was door het Kifid bepaald dat bij een stilzwijgende verlenging de premie slechts beperkt mocht stijgen. Wanneer de premie met meer dan 10% zou worden verhoogd, zou er sprake zijn van een nieuwe polis. Verzekeraar Achmea was het hier echter niet mee eens en ging in beroep tegen de uitspraak.

Verzekerden voldoende beschermd

Het Kifid oordeelde deze keer echter dat verzekerden voldoende beschermd zijn tegen premiestijgingen. Doorgaans worden consumenten namelijk ruim op tijd geïnformeerd over een eventuele stijging van de premie. Wanneer een verzekerde het hier niet mee eens is, kunnen zij het contract maandelijks opzeggen. Hierdoor is er “voldoende evenwicht in rechten en plichten van verzekeraar en verzekerde” zo oordeelde het Kifid.

Verbond van Verzekeraars

Achmea werd gesteund door het Verbond van Verzekeraars. “Bij en premiestijging van meer dan 100 procent snap ik heel goed dat een klant ‘huh?’ denkt. Maar wie ontevreden is hoeft meer één ding te zeggen: ‘Dag ik ga naar een ander’.” Aldus Rudi Buis woordvoerder van het Verbond.

Gepubliceerd op 19 juni 2017 om 9:00 uur.