Verzekeringskaarten lijken consument extra handvatten te geven

De Verzekeringskaarten die het Verbond van Verzekeraars sinds januari 2016 verplicht hebben gesteld, lijken consumenten extra handvatten te geven over wat een verzekering wel en niet dekt. Uit gegevens van het Verbond blijkt dat afgelopen weken de Verzekeringskaarten al ruim 2.000 keer zijn geraadpleegd door consumenten.
Volgens het Verbond worden de Verzekeringskaarten door consumenten vaak geraadpleegd

Volgens het Verbond worden de Verzekeringskaarten door consumenten vaak geraadpleegd

Verzekeraars werken sinds begin dit jaar aan de Verzekeringskaarten die het Verbond heeft ontwikkeld. Deze kaarten moeten consumenten duidelijkere informatie geven over de dekking bij de verschillende verzekeringen. Volgens het Verbond hebben inmiddels twaalf verzekeraars de eerste 43 kaarten online gezet. Het initiatief vanuit de sector lijkt aan te slaan en de consument ook daadwerkelijk te voorzien van extra handvatten in de ‘polisjungle’. Het Verbond liet namelijk weten dat afgelopen weken al ruim 2.000 consumenten de kaarten hebben geraadpleegd.

Meer kaarten in de maak

Eind dit jaar moeten alle verzekeraars de kaarten aanbieden op hun website. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat ruim 89 procent consumenten snel wil kunnen zien wat wel en niet onder de dekking valt van een verzekering. Sinds januari van dit jaar hebben twaalf verzekeraars, waaronder Aegon, Allianz, Ardenta, DAS, Leidsche Verzekeringen, ZLM en NH1816 de eerste 43 kaarten online gezet. In totaal staan er nog 175 kaarten klaar bij verschillende verzekeraars. Het format van de kaarten is nu voor 15 verzekeringen beschikbaar, in de loop van dit jaar wordt dat aantal met 20 uitgebreid. Verzekeraars mogen namelijk binnen bepaalde grenzen de kaarten een eigen huisstijl meegeven.

Niet alle iconen even duidelijk

Eerder liet Verzekeringen.com wel weten kanttekeningen te plaatsen bij de Verzekeringskaarten. Na een check van de reeds uitgebrachte kaarten, valt op dat de iconen in eerste instantie nog niet altijd duidelijk zijn. De iconen worden wel door alle verzekeraars hetzelfde gebruikt, maar verschillen per verzekering veel. Daarnaast is ook de informatie bij de iconen summier. Wellicht dat in de loop van dit jaar de kaarten nog verder worden verbeterd. In ieder geval een goed signaal dat de Verzekeringskaarten door consumenten worden geraadpleegd. De vraag rijst natuurlijk of de informatie na het raadplegen ook écht duidelijkheid geeft voor consumenten.

Lees ook:

Gepubliceerd op 5 februari 2016 om 11:58 uur.