Zorgverzekering en Prinsjesdag: de veranderingen op een rijtje

Gister was het Prinsjesdag en dat betekent dat de veranderingen op het gebied van zorg en de zorgverzekering bekend zijn gemaakt. De belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering hebben wij op een rijtje gezet.
Prinsjesdag: wat verandert er aan je zorgverzekering in 2016?

Prinsjesdag: wat verandert er aan je zorgverzekering in 2016?

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor komend jaar bekendgemaakt. Op het gebied van zorg en de zorgverzekering gaan weer een aantal dingen veranderen. Welke zorg zit volgend jaar in je basisverzekering? Wat wordt het eigen risico? En gaat de premie omhoog? Een aantal vragen die veel verzekerden zich na Prinsjesdag stellen. De belangrijkste veranderingen voor de zorgverzekering in 2016 hebben wij daarom alvast voor je op een rij gezet.

Zorgpremie

Op Prinsjesdag maakt het kabinet de rekenpremie voor zorgverzekeraars bekend. De rekenpremie is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de minister aan verzekerden moeten vragen om ongeveer de helft van alle zorgkosten in Nederland te kunnen dekken. Verwacht wordt dat de premie voor de zorgverzekering in 2016 stijgt met 84 euro per jaar. Dat komt neer op een gemiddelde premiestijging van 7 euro per maand. Dat is een richtlijn die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft. Het gaat hier dus om een schatting, uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars wat ze met de premie doen. Zorgverzekeraars mogen dit zelf bepalen, zolang ze maar uitgaan van de rekenpremie.

  • Samengevat: zorgpremie gaat mogelijk omhoog met 84 euro per jaar.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico stijgt met 10 euro van 375 euro naar 385 euro. De minister bepaalt het eigen risico aan de hand van een rekenmethode die al wordt gebruikt sinds 2005. Sinds de invoering van 2008 is het eigen risico ieder jaar gestegen. Dat komt omdat de kosten van de zorg in Nederland opnieuw zijn gestegen. De zorgkosten in Nederland groeien komend jaar naar verwachting met 3,6% van 65,5 tot 67,8 miljard euro. Hoe hoger de zorgkosten, hoe hoger het verplicht eigen risico. Zorgverzekeraars regelen de betalingen van het eigen risico. Maar de verzekeraars hebben geen invloed op de hoogte van het verplicht eigen risico.

  • Samengevat: het verplicht eigen risico gaat met 10 euro omhoog.

Zorgtoeslag

Volgend jaar gaat de zorgtoeslag omhoog met 67 euro. De overheid geeft dus meer toeslag om je zorgpremie te kunnen betalen. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. Vaak is het zo dat mensen die te maken hebben met een modaal inkomen (of net daaronder), gemiddeld minder of helemaal geen zorgtoeslag meer krijgen. Er zijn echter nog meer eisen die die bepalen of je wel of niet in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je dit nagaan.

  • Samengevat: de zorgtoeslag gaat omhoog met 67 euro.

Zorgverzekering 2016 afsluiten

Voor 19 november moeten zorgverzekeraars jou informeren over je zorgverzekering in 2016 en hoeveel premie je gaat betalen. Tot 31 december 2015 heb je de mogelijkheid om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Alvast een zorgverzekering vergelijken? Wacht dan nog even want in november maken verzekeraars de nieuwe premies van de zorgverzekeringen bekend. Aan de hand daarvan kun je dan zorgverzekeraars vergelijken op basis van premie en polisvoorwaarden.

Gepubliceerd op 16 september 2015 om 8:02 uur in de categorie zorgverzekering.