Wat dekt de autoverzekering bij vandalisme?

Krassen in de lak, een afgetrapte spiegel of een ingegooide autoruit. Welke schade wordt er vergoed wanneer jouw auto beschadigd is door vandalisme?
is vandalisme gedekt op mijn autoverzekering?

is vandalisme gedekt op mijn autoverzekering?

Schade aan je voertuig is erg genoeg. Als de daders dan ook nog eens ontbreken en jij het slachtoffer bent van vandalisme, is wel het laatste waar je op zit te wachten een torenhoge rekening van de garage voor het repareren van je auto. Gelukkig heb je nog je autoverzekering… of niet? Niet iedere vorm van vandalisme wordt gedekt door je autoverzekering. In dit artikel leggen wij het je graag uit.

WA-verzekering en schade door vandalisme

Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht en zorgt ervoor dat jij verzekerd bent voor de kosten naar aanleiding van schade die jij hebt veroorzaakt aan derden. Geen schade dus aan je eigen auto. In het geval van vandalisme krijg je dus niets vergoed wanneer jouw auto enkel WA verzekerd is.

WA- beperkt casco en schade door vandalisme

Bij een WA beperkt casco autoverzekering zijn ook bepaalde zaken van jouw eigen voertuig verzekerd. Welke dit zijn verschilt per verzekeraar en is terug te lezen in je polisvoorwaarden. Bepaalde vormen van vandalisme worden echter in iedere beperkt casco verzekering vergoed. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ingeslagen ruit, brandschade, schade na joyriding of poging tot diefstal.

Allrisk en schade door vandalisme

Is jouw auto volledig casco verzekerd dan wordt iedere vorm van vandalisme vergoedt door je verzekeraar.

Schadevrije jaren en vandalisme

Wanneer je een schade claimt op je autoverzekering heeft dit gevolgen voor je schadevrije jaren. Ook wanneer er sprake is van vandalisme en jij hier dus zelf niet aan kunt doen. Bij een claim die niet verhaalt kan worden op een andere partij verlies je bij iedere verzekeraar 5 schadevrije jaren. Dit kan betekenen dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat. Sommige verzekeraars bieden een no-claim beschermer of de mogelijkheid om binnen een bepaalde periode terug te betalen waardoor je alsnog je schadevrije jaren behoudt. Hoe dit is geregeld bij jouw autoverzekeraar, dat staat in de polisvoorwaarden. Bij kleinere schades kan je er beter voor kiezen om deze zelf te betalen.

Schade veroorzaakt door een ander voertuig

Is het overduidelijk dat de schade aan je auto veroorzaakt is door een ander voertuig. Dan kan je een poging doen om een claim in te dienen bij het Waarborgfonds. In zo’n geval moet je echter wel aan de gestelde voorwaarden voldoen zoals onder andere aangifte bij de politie en getuigenverklaringen.

Besparen op je autoverzekering

Hoe goed ben jij verzekerd tegen schade aan je auto? Misschien kan het nog wel beter en goedkoper! Vergelijk autoverzekeringen op Verzekeringen.com en bespaar direct.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in augustus 2017. Laatst gewijzigd op 7 augustus 2017.