Hoeveel schadevrije jaren heb ik en kun je dat online opzoeken?

Hoeveel schadevrije jaren je hebt geeft je verzekeraar jaarlijks aan op je polisblad. Informeren bij je verzekeraar is meteen de snelste manier om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Alvorens je een nieuwe autoverzekering afsluit, moet je opgeven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Ook wanneer je autoverzekeringen wilt vergelijken is het aantal schadevrije jaren van belang. Het aantal schadevrije jaren staat sinds 1 januari 2014 ook op je polisblad. Daarnaast kun je contact opnemen met je huidige autoverzekeraar om de schadevrije jaren op te vragen. Ook krijg je na het opzeggen van je autoverzekering een schriftelijke bevestiging van het aantal schadevrije jaren.

Roy-data
Ook kun je online een verzoek indienen bij Roy-data om toegang tot je gegevens te krijgen. Het duurt enkele weken voor je hierop antwoord krijgt en kan alleen wanneer je oude autoverzekering is beëindigd. Meestal krijg je binnen 28 dagen per post bericht van het aantal schadevrije jaren. Het is wat dat betreft dus sneller om schadevrije jaren op te vragen bij je huidige autoverzekeraar of te kijken op je polisblad.

Controle schadevrije jaren
Tot een paar jaar geleden werden schadevrije jaren nog bijgehouden in een royementsverklaring. Daarmee konden mensen bij de nieuwe verzekeraar terecht om de opgebouwde schadevrije jaren aan te tonen. Dit document raakte echter nog wel eens zoek, daarom is gekozen voor een centrale (en digitale) registratie van schadevrije jaren in Roy-data. Ook je oude verzekeraar voegt je schadevrije jaren toe in de database van Roy-data. De nieuwe autoverzekeraar controleert vervolgens of het opgegeven aantal schadevrije jaren overeenkomt met de gegevens in deze database.

In het geval van een leaseauto, werkt het opvragen van schadevrije jaren iets anders. Bij de leasemaatschappij zal een leaseverklaring moeten aanvragen. Op deze leaseverklaring staat aangegeven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in september 2014. Laatst gewijzigd op 6 april 2017.