Is geluidsapparatuur in mijn auto meeverzekerd?

Radio, CD-speler, speakers, versterkers en andere geluidsapparatuur zijn bij veel verzekeraars tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Het is dus verstandig om bij het afsluiten van een autoverzekering aan te geven voor hoeveel euro aan geluidsapparatuur er in de auto is ingebouwd.

Bij geluidsapparatuur geldt hetzelfde als bijvoorbeeld een trekhaak: zat het in de fabriek al in de auto, dan hoef je het niet apart bij je verzekeraar op te geven. Geluidsapparatuur in jouw auto is meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Kom je boven dit bedrag, dan zal je een extra verzekering af moeten sluiten. Verzekeraars verstaan onder geluidsapparatuur radio (CD-speler), speakers en versterkers. Daarnaast vallen hier ook navigatiesystemen onder.

Heb je geluidsapparatuur of een navigatiesysteem later zelf ingebouwd? Geef dan wel de waarde op aan je verzekeraar. Wanneer je dit niet aangeeft, is de geluidsapparatuur ook niet meeverzekerd. Geluidsapparatuur valt binnen de dekking van je autoverzekering wanneer deze al in de fabriek is ingebouwd. De waarde van deze apparatuur valt namelijk binnen de cataloguswaarde van de auto.

Accessoires welke in de fabriek al zijn gemonteerd, zoals een trekhaak en geluidsapparatuur zijn dus altijd meeverzekerd. Accessoires die later zijn ingebouwd zijn niet standaard meeverzekerd. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering is tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Bijvoorbeeld bij een volledig casco (allrisk) dekking is dit bedrag meestal 500 euro. Bij een WA-dekking is accessoires niet meeverzekerd. De WA-dekking dekt namelijk alleen schade die jij met jouw auto bij anderen hebt veroorzaakt.

Lees ook:
Wat wordt bij de autoverzekering verstaan onder accessoires?

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 6 augustus 2014.