Ongevallen-inzittendenverzekering bij de autoverzekering, wat is gedekt?

De ongevallen-inzittendenverzekering betreft een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij de autoverzekering. Deze aanvullende autoverzekering is een sommenverzekering en komt tot uitkering wanneer een automobilist betrokken raakt bij een (ernstig) auto-ongeluk.

Bij auto-ongevallen is er vaak naast materiële schade ook immateriële schade. Immateriële schade kent doorgaans grote gevolgen op financieel gebied, de kosten van bijvoorbeeld extra hulp of speciale woonvoorzieningen kunnen behoorlijk oplopen. De ongevallen-inzittendenverzekering keert een percentage van het verzekerde bedrag uit bij overlijden en blijvende invaliditeit van de bestuurder en/of passagiers bij een auto-ongeval.

Ook wordt er uitgekeerd bij schade die je zelf veroorzaakt hebt, of wanneer niet kan worden bepaald of jij of de tegenpartij schuldig is Bij deze verzekering maakt het namelijk niet uit wie het ongeluk veroorzaakt heeft. De ongevallen-inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit. Overigens bieden niet alle autoverzekeraars een ongevallen-inzittendenverzekering aan. Niet iedereen zal een ongevallen-inzittendenverzekering belangrijk vinden. De autoverzekering en zorgverzekering kennen namelijk enige overlap.

De bedragen bij een ongevallen-inzittendenverzekering zijn vooraf in de polis overeengekomen en er is geen relatie tussen het uitgekeerde bedrag en de daadwerkelijk geleden schade. De dekking geldt wanneer de inzittenden zich in de auto bevinden, maar bijvoorbeeld ook tijdens het in- en uitstappen of tijdens het verrichten van noodreparaties onderweg.

Er zijn wel een aantal uitsluitingen waarbij de ongevallen-inzittendenverzekering niets uitkeert:

  • De bestuurder onder invloed is van (te veel) alcohol of drugs
  • De bestuurder geen geldig rijbewijs bezit
  • De bestuurder deelneemt aan wedstrijden en straatraces met de auto
  • De bestuurder een particuliere auto gebruikt als taxi

Heb je al een schade-inzittendenverzekering? Dan is de ongevallen-inzittendenverzekering overbodig. De overlap in dekking is namelijk te groot, hierdoor betaal je dan onnodig veel premie.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in september 2014. Laatst gewijzigd op 30 maart 2015.