Is het verstandig om mijn oudere auto WA casco te verzekeren?

De meest uitgebreide autoverzekering is de WA casco. Voor oudere auto’s kan het duur zijn om voor deze verzekeringsvorm te kiezen. Indien je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd kan de hoogte van de premie voor deze verzekeringsvorm echter meevallen.

Je bent verplicht om voor jouw auto minimaal een WA verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan derden waarvoor je als eigenaar van de auto verantwoordelijk bent. Een iets uitgebreidere verzekeringsvorm is de WA beperkt casco dekking. Deze verzekeringsvorm biedt aanvullend op de WA verzekering een aantal dekkingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitbreuk, aanrijding met loslopende dieren, brand en diefstal. De WA casco dekking biedt behalve eerdergenoemde gebeurtenissen ook dekking voor schade aan uw auto die u zelf heeft veroorzaakt.

Waarom is de WA casco dekking niet verstandig voor oudere auto’s?
De hoogte van de premie wordt afgeleid van de nieuwwaarde van de auto. Dit is ook gelijk het probleem bij het verzekeren van oudere auto’s. Een uitkering wordt namelijk gebaseerd op de dagwaarde van de auto. Een tien jaar oude auto had bijvoorbeeld een nieuwwaarde van €25.000 en nu nog een dagwaarde van €4.000. De premie wordt gebaseerd op de €25.000, maar bij schade wordt er maximaal €4.000 vergoed. Dit maakt de WA casco verzekering relatief duur voor oudere auto’s.

Bij een hoge opgebouwde korting toch WA casco verzekeren
Hoge korting als gevolg van veel schadevrije jaren heeft tot gevolg dat de netto te betalen cascopremie gunstig uitvalt waardoor je ook voor een oudere auto voor een cascodekking kunt kiezen.

Voor een nieuwe auto altijd WA Casco kiezen
Je doet er verstandig aan om een relatief nieuwe auto altijd uitgebreid te verzekeren. Op deze manier voorkom je dat je bij een niet verhaalbare schade zelf opdraait voor de hoge herstelkosten van de auto.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in mei 2014. Laatst gewijzigd op 14 mei 2014.