Wat zijn de gevolgen van een verlopen APK?

Een Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte keuring voor auto’s. Afhankelijk van de leeftijd van je auto moet je deze laten keuren op eisen voor veiligheid en milieu. Maar wat zijn de gevolgen van een verlopen APK voor je autoverzekering?

De APK is een wettelijk verplichte keuring voor auto’s die ouder zijn dan 3 jaar (LPG of diesel) of 4 jaar (benzine/elektromotor). Een erkende garage keurt de auto op punten die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid en het milieu. Na de eerste APK-keuring moet de auto elke twee jaar opnieuw worden gekeurd. Voor auto’s die ouder zijn dan acht jaar, is dat zelfs elk jaar. Een APK-keuring hoeft soms maar een paar tientjes te kosten. Zorg er daarom voor dat je de auto op tijd laat keuren. Mocht het voorkomen dat de APK is verlopen, dan heeft dit een aantal gevolgen.

Verlopen APK, wat nu?
Elke autoverzekeraar verplicht een geldige APK. Veroorzaak je dus een ongeluk door bijvoorbeeld gladde banden, geen of slechte verlichting of blokkerende remmen, dan zal de verzekeraar de schade waarschijnlijk niet vergoeden. Het ongeluk had namelijk voorkomen kunnen worden wanneer de auto een geldige APK-keuring had ondergaan. Een verlopen APK kan er dus voor zorgen dat de dekking van je autoverzekering bij schade vervalt. Zorg er daarom altijd voor dat je auto voorzien is van een geldige APK.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de APK is verlopen, maar het ongeval niet is veroorzaakt door een gebrek aan je auto. Schade die ontstaan is zonder geldige APK wordt dan meestal wel door de autoverzekering vergoed. Na het ongeval is het dan wel belangrijk bewijzen te verzamelen, zoals een verklaring van getuigen en foto’s van het ongeval. Het is van belang dat je daadwerkelijk kunt aantonen dat het ongeval niet is ontstaan door een mankement aan de auto. Hiervoor kun je eventueel rechtshulp voor inschakelen. Deze hulp kun je vergoed krijgen wanneer je bent verzekerd voor rechtsbijstand. De rechtsbijstandsverzekering moet je dan wel afgesloten hebben bij je autoverzekering als aanvullende dekking.

Voorkom een boete
Naast het feit dat je met een verlopen APK jezelf en anderen moedwillig in gevaar brengt, kun je ook een boete van zowel politie als de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) krijgen. Deze boete kun je voorkomen door de auto tijdig APK te laten keuren of de auto tijdelijk te laten schoren. In dat geval mag je niet meer de openbare weg op met de auto. Als de auto geschort is, heb je geen autoverzekering nodig en hoef je geen wegenbelasting te betalen. Mocht je de auto vervolgens weer gebruiken, dan moet je eerst een autoverzekering afsluiten. Vervolgens ben je verplicht de auto eerst APK te laten keuren.

Is de auto afgekeurd voor de APK? Dan kun je binnen twee maanden de auto laten repareren en opnieuw laten keuren. Mocht je auto het niet meer waard zijn om te laten repareren, dan kun je deze naar de sloperij brengen. Vervolgens kun je dan de autoverzekering opschorten. Tijdens deze opschortperiode betaal je geen premie en zijn je schadevrije jaren nog drie jaar geldig.

APK-check
Zorg ervoor dat je de auto laat keuren vóór de APK-vervaldatum of laat de auto eventueel schorsen. Na de eerste APK moet de auto meestal ieder jaar opnieuw worden gekeurd. Wil je weten wanneer auto een APK-keuring nodig heeft? Op de website van de RDW kun je een voertuigcheck doen. Zo kun je controleren of je auto een geldige APK-keuring heeft en wanneer de volgende keuring moet plaatsvinden. De APK is ingevoerd om te voorkomen dat er auto’s de openbare weg betreden die niet meer veilig zijn of schade aanrichten aan het milieu.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2015. Laatst gewijzigd op 1 juli 2015.