Wat is buitenshuisdekking?

Met een inboedelverzekering zijn de meeste spullen in jouw huis verzekerd. De dekking voor spullen buitenshuis zijn vaak niet standaard of maar beperkt verzekerd. Toch bieden verzekeraars steeds vaker de mogelijkheid om ook je spullen buitenshuis te verzekeren met een buitenshuisdekking.

Steeds vaker hebben mensen onderweg elektronische apparatuur mee. Daarbij kun je denken aan een smartphone, tablet, laptop of camera. De standaard inboedelverzekering dekt meestal alleen schade of diefstal van spullen in huis en niet buitenshuis. Het is daarom mogelijk een buitenshuisdekking af te sluiten bij je inboedelverzekering. Deze aanvullende dekking zorgt ervoor dat spullen ook buiten de deur zijn verzekerd. Er ook verzekeraars die deze buitenshuisdekking aanbieden als aparte verzekering. Houd er wel rekening mee dat er voorwaarden worden gesteld aan de buitenshuisdekking.

Waarom buitenshuisdekking?
Verlies en diefstal van spullen onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Echter, vaak alleen als je op vakantie bent. Het verschil tussen de reisverzekering en de buitenshuisdekking van een inboedelverzekering is dat de verzekeraar in het geval van een reisverzekering alleen de dagwaarde van de beschadigde, verloren of gestolen spullen vergoedt. Een inboedelverzekering met buitenshuisdekking vergoedt vaak de nieuwwaarde van het eigendom. Verzekeraars hanteren vaak wel een maximumbedrag. Het is daarom verstandig goed te controleren of het verzekerde bedrag voldoende is voor de spullen die je wilt meenemen.

Voorbeeld: Stel, je laptop van 1500 euro wordt gestolen. De verzekeraar keert een maximumbedrag van 500 euro uit. In dat geval is de vergoeding zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen. Bekijk daarom goed of het verzekerde bedrag in de buurt komt van de waarde van je spullen. In de polisvoorwaarden staat vermeld welke spullen worden vergoed en tegen welk maximumbedrag. In sommige gevallen kun je dit verzekerde bedrag verhogen, je betaalt dan echter wel meer premie.

Dekking
Meestal vallen elektronische apparatuur en sieraden onder de buitenshuisdekking. Toch zijn er ook verzekeraars die geen dekking bieden voor een gestolen smartphone of tablet, of is de vergoeding minimaal. Daarnaast zijn er ook verzekeraars die diefstal wel vergoeden, maar verlies niet. Of worden gestolen spullen door nalatigheid niet vergoedt. Ook dien je rekening te houden met het feit of de verzekeraar de dagwaarde of de nieuwwaarde vergoedt. Verzekeraars hanteren meestal vaste verzekerde bedragen. Alle kostbare spullen zijn dan buitenshuis tot dit maximum verzekerd. Er zijn echter ook verzekeraars die werken met één maximumbedrag en splitsen het schadebedrag niet uit per categorie.

Er zijn wat dat betreft nogal wat zaken waar je op moet letten. Kijk daarom altijd goed in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering. Steeds meer verzekeraars bieden je de mogelijkheid om jouw spullen ook buiten de deur te verzekeren via een aanvullende dekking. Bij het afsluiten van een buitenhuisdekking wordt wereldwijd dekking geboden of alleen in Nederland. De Consumentenbond heeft een handige checklist samengesteld voor het afsluiten van een buitenshuisdekking:

  • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
  • Is verlies ook gedekt of alleen diefstal?
  • Worden bepaalde spullen/producten op voorhand uitgesloten?
  • Wordt de nieuwwaarde of de dagwaarde uitgekeerd?
  • Welke maximumbedrag is verzekerd?
  • Wordt het eigen risico van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
  • Hoeveel premie betaal je en wat krijg ervoor terug?

Aan de hand van bovenstaande checklist kun je vervolgens kijken of het verstandig is wel of geen aanvullende buitenshuisdekking af te sluiten. Tegenwoordig sluiten meer mensen deze aanvullende dekking af omdat laptops, telefoons en tablets vaker worden meegenomen onderweg naar school, het werk of weekendje weg. In dat geval zijn je spullen buitenshuis bij diefstal of schade in ieder geval voor een deel of volledig verzekerd.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in december 2015. Laatst gewijzigd op 15 december 2015.