Eigen risico inboedelverzekering: afkopen of niet?

Bij de inboedelverzekering geldt vaak een eigen risico, in sommige gevallen kun je dit afkopen. Er hangen echter voor- en nadelen aan het afkopen van het eigen risico.

Met het eigen risico bij de inboedelverzekering betaal je het eerste deel van de kosten bij een schadeclaim zelf. Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om dit eigen risico af te kopen. In dat geval betaal je meer premie voor de inboedelverzekering, maar hoef je zelf nooit een deel van de kosten te betalen. Daarnaast kun je ook kleine schades claimen die normaal gesproken binnen het eigen risico vallen. Toch is het vaak niet voordeliger om het eigen risico bij de inboedelverzekering af te kopen.

Het lijkt een prettig idee; kleine schades van 20 euro claimen op de inboedelverzekering zonder zelf een deel te hoeven betalen. Je betaalt echter wel meer premie dan wanneer je een verzekering afsluit met eigen risico. Daarnaast claimen verzekerden nauwelijks kosten bij de inboedelverzekeraar. Vaak omdat er geen schade is, maar bijvoorbeeld ook wanneer het schadebedrag laag is. In dit geval loopt de hogere premie bij een inboedelverzekering zonder eigen risico gewoon door. Claim je dan na jaren toch een schade, dan heb je het eigen risico vaak allang betaald in de vorm van de hogere premie.

Wel of geen eigen risico?
Bij de keuze voor wel of geen eigen risico is het belangrijk af te wegen of de hogere premie lager is dan het geld dat je uitspaart door geen eigen risico te hoeven betalen. Het hangt dus met name af van; hoe vaak je schade claimt en hoe hoog het schadebedrag is. Dit verschilt per persoon en is nooit van tevoren te bepalen. Kijk daarom naar je eigen schadeverleden en ga na hoe vaak en voor hoeveel je gemiddeld schade hebt geclaimd.

Hogere premie
Verzekeraars hanteren verschillende premies wanneer je het eigen risico afkoopt. Uit eerdere berekeningen van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat bij de inboedelverzekering een eigen risico van 0 euro gemiddeld 12,29 euro meer aan premie per jaar kost. Bij een inboedelverzekering wordt gemiddeld op 6 procent van de polissen een schade geclaimd die gemiddeld 1240 euro bedraagt. Omgerekend komt dit neer op één schade per 16,7 jaar voor elke verzekerde.

Voorbeeld: Stel je gaat uit van het eigen risico van 0 euro bij de inboedelverzekering. Gemiddeld betaal je dan 12,29 euro per jaar meer aan premie. Na 16,7 jaar heb je uiteindelijk dan 205,25 euro meer aan premie betaald. Heb je gedurende deze periode slechts één schade geclaimd die 150 euro of meer bedroeg, dan heb je dus 150 euro bespaard op het eigen risico. Per saldo heeft eigen risico dat je hebt afgekocht je een verlies opgeleverd van 55,24 euro. Uiteindelijk behaal je dus bij twee keer claimen binnen deze periode een voordeel.

Het blijft een persoonlijke afweging of je wel of geen eigen risico neemt bij de inboedelverzekering. Door het kijken naar je schadeverleden kun je zien of een eigen risico van 0 euro voordeliger is. Kijk daarnaast naar hoe vaak je gemiddeld een claim hebt ingediend en wat het gemiddelde bedrag hiervan was.

Lees ook:

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 2 juni 2015.