Betaal ik een eigen bijdrage voor zorg?

Kennelijk is er per 2013 iets veranderd, want er is zoveel commotie over de eigen bijdrage voor de zorg. Betaal ik dan een eigen bijdrage als ik zorg nodig heb?

De commotie rondom de eigen bijdrage gaat wel over zorg, maar niet over de Zorgverzekeringswet.
Ingewikkeld? Een beetje wel ja...

Onze zorg is geregeld in drie blokken:

  • Zorgverzekeringswet
  • AWBZ
  • Wmo

Met een eigen bijdrage heb je voornamelijk te maken bij AWBZ- en Wmo-zorg. Dat is ook waar iets in is veranderd per 2013, en waar de commotie over gaat.

Maar: ook voor zorg via de Zorgverzekeringswet kan een eigen bijdrage gelden. Dat is dan het deel van de medische kosten uit de basisverzekering die je zelf moet betalen. Bijvoorbeeld bij geneesmiddelen die duurder zijn dan gemiddeld, bij kraamzorg, bij psychologische zorg en sommige hulpmiddelen.

Naast die eigen bijdrage hebben we bij de zorgverzekering ook te maken met een eigen risico. In ieder geval het wettelijk verplichte eigen risico, en misschien heb je daarbij nog een extra vrijwillig eigen risico genomen? De combinatie van eigen bijdrage met eigen risico werkt als volgt: als er een eigen bijdrage geldt voor de kosten die gemaakt worden, betaal je die eerst. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het verplichte eigen risico.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2013.